Republikein Scott Walker bevestigt (eindelijk) gooi naar Witte Huis

13/07/15 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:57

Het hing al even in de lucht en nu bevestigt hij het ook zelf: Scott Walker is de 15e Republikein die volgend jaar een gooi naar het Witte Huis wil doen.

Republikein Scott Walker bevestigt (eindelijk) gooi naar Witte Huis

Scott Walker © Reuters

De gouverneur van Wisconsin zal later vandaag op een event in Waukesha, nabij Milwaukee, zijn campagne officieel op gang trappen en zijn programma bekendmaken.

Misser

Scott Walker

Scott Walker © Belga Image

Dat Scott Walker zich kandidaat zou stellen voor de Republikeinse nominatie was al een publiek geheim. Zijn entourage kondigde op 2 juli al aan dat hij begonnen was met het inzamelen van campagnefondsen.

Vorige vrijdag verscheen op zijn Twitteraccount bovendien de boodschap 'Scott Walker is running for president', al ging het wellicht om een knullige vergissing aangezien de tweet snel weer verwijderd werd. In een reactie aan Politico deed het Walkerkamp alsof zijn neus bloedde, verwijzend naar het event van vandaag.

'Vechten en winnen'

Maar nu is de officiële bevestiging er dus. 'Ik ga voor het presidentschap omdat de Amerikanen een leider verdienen die voor hen vecht en wint', klonkt het via Twitter.

Op zijn website plaatste hij ook een video met meer uitleg over zijn kandidatuur. 'Amerika heeft nieuw leiderschap nodig om dingen gedaan te krijgen. In Wisconsin knabbelden we niet aan de randjes. We voerden grote hervormingen door, we namen de macht weg van de grote regering en gaven ze aan de hardwerkende belastingbetalers'.

Anti vakbonden

De 47-jarige Walker, zoon van een dominee-Baptist en groot fan van Ronald Reagan, is vooral bekend van zijn strijd tegen vakbonden. In Wisconsin legde hij hun politieke macht aan banden door bij wet het recht op collectief overleg te ondergraven. Dat leverde hem in Republikeinse kringen grote bijval op, ook al omdat het herinnerde aan de manier waarop Reagan destijds het syndicale verzet in de pan hakte.

Hij verlaagde daarnaast de belastingen met bijna twee miljard dollar, versoepelde de wapenwet en maakte het moeilijker om abortus te plegen. De nationale legalisering van het homohuwelijk vorige maand noemde hij een grote vergissing.

Populair

In de opiniepeilingen onder Republikeinen draait hij momenteel in de top vier van de meest kansrijke kandidaten op de nominatie.

Onze partners