Repatriëring slachtoffers Germanwings uitgesteld: 'Klap in het gezicht van nabestaanden'

05/06/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

De repatriëring van de lichamen van de crash met de Airbus van Germanwings is uitgesteld omdat er fouten zijn gemaakt met de overlijdenscertificaten.

Repatriëring slachtoffers Germanwings uitgesteld: 'Klap in het gezicht van nabestaanden'

© AFP

De terugkeer van de menselijke resten van de vliegtuigcrash in de Franse Alpen wordt uitgesteld, omdat er fouten zijn gemaakt met de overlijdenscertificaten, dat schrijft de populaire Duitse krant Bild.

Bij de vliegtuigramp met de Airbus van Germanwings (dochtermaatschappij van Lufthansa) kwamen op 24 maart 150 personen om het leven, waaronder 72 Duitsers. De stoffelijke overschotten zouden op 9 en 10 juni van Marseille naar Düsseldorf worden overgevlogen, maar dit transport werd uitgesteld.

Voorbereiding begrafenis

'Het is een klap in het gezicht van de nabestaanden. Sommige families waren reeds gestart met de voorbereidingen voor de begrafenis', schrijft de krant. 'De woede en de wanhoop is groot', aldus advocaat Elmar Giemulla.

De luchthaven van Düsseldorf was bovendien al gestart met de voorbereidingen van een grootste ceremonie om de kisten van de slachtoffers om een respectvolle manier te ontvangen. De mail die luchtvaartmaatschappij naar de zeventien landen waarin slachtoffers vielen stuurde, kwam dan ook als een schok. Als oorzaak wordt een 'bureaucratische fout in Frankrijk' genoemd. Er zouden vertaalfouten geslopen zijn in de overlijdenscertificaten waardoor ze ongeldig zijn.

Psychische problemen

Voorlopig is er nog geen zicht op een nieuwe datum voor het transport. 'Wanneer een nieuwe datum vastligt, zullen we dit zo snel mogelijk laten weten aan de families', aldus Heinz Joachim Schöttes, woordvoerder van Germanwings.

De 28-jarige Duitse copiloot Andreas Lubitz liet volgens onderzoekers de airbus van Germanwings bewust crashen. Eerst sloot hij de piloot buiten, daarna activeerde hij knop zodat het vliegtuig een daling inzette en tot slot neerstortte. Lubitz had psychische problemen, maar hield dit verborgen voor zijn werkgever. (AVE)

Onze partners