Renzi wordt formateur voor Italië

16/02/14 om 22:43 - Bijgewerkt om 23:11

De jonge leider van de Italiaanse Democratische Partij, Matteo Renzi, wordt maandag bij de president van Italië verwacht. Het ziet ernaar uit dat Renzi formateur wordt.

Renzi wordt formateur voor Italië

© reuters

De Italiaanse president Giorgio Napolitano ontvangt de nationale secretaris van de Democratische Partij, Matteo Renzi, maandag om 10.30 uur in het Palazzo del Quirinal. Renzi zal de opdracht krijgen een nieuwe regering te vormen, luidt het in een bondig communiqué.

Jongste premier ooit

Afgelopen vrijdag werd premier Enrico Letta door de Democratische Partij verzocht plaats te ruimen voor de 39-jarige Renzi, die beloofd heeft radicale hervormingen door te voeren om het hoofd van de derde grootste economie van de eurozone boven water te houden. Het is zijn bedoeling een regering in het zadel te houden tot 2018.

Als Renzi erin slaagt een regering te vormen, wordt hij de jongste Italiaanse premier ooit.

Erfzonde

Maar als Renzi een regering wil leiden, heeft hij de steun van een centrum-rechtse rivaal nodig. Als hij erin slaagt het vertouwen van centrum-rechts te winnen, wordt hij de derde premier op rij die niet door een reguliere verkiezing aan de macht komt. Die evolutie wordt niet door iedereen in dank afgenomen in een land waar een verschanste politieke elite ervan verdacht wordt zich stelselmatig te bezondigen aan systematische corruptie en wanbeheer.

Volgens professor Giovanni Orsina , plaatsvervangend hoofd van de Luiss-Guido Carli Universiteit in Rome, pleegt Renzi een 'erfzonde' door premier te worden zonder verkozen te zijn. "Om die erfzonde ongedaan te maken moet hij zeer efficiënt regeren", besluit Orsina.

Tot twee weken geleden wees Renzi het idee van macht zonder verkiezingen resoluut van de hand. Maar hij veranderde van koers, nadat de belangrijkste zakelijke lobby van Italië en de grootste vakbond premier Letta publiekelijk de rug hadden toegekeerd en opriepen sneller werk te maken van de hervormingsplannen.

Lichte groei

Komt Renzi aan het hoofd van een regering te staan, dan krijgt hij het roer in handen van een economie die in het vierde kwartaal van 2013 een lichte groei van 0,1 procent liet optekenen. Een eerste teken van herstel sinds Italië halfweg 2011 zijn zwaarste na-oorlogse recessie te verwerken kreeg. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners