Relletjes in Calais na evacuatie

21/01/16 om 00:31 - Bijgewerkt om 00:30

Woensdagavond kwam het tot opstootjes tussen politie en enkele honderden migranten in Calais, in het noorden van Frankrijk. De ordediensten moesten traangas inzetten om de situatie onder controle te brengen.

Relletjes in Calais na evacuatie

De politie kwam in de loop van de namiddag al ter plekke © AFP

De incidenten kwamen er nadat de prefectuur van Pas-de-Calais aan de migranten een ultimatum had gesteld om een deel van het terrein aan de ringweg in de haven, dat deel uitmaakt van de "Jungle", te ontruimen. De migranten worden een 100-tal meter teruggedrongen, zodat ze minder makkelijk de weg en dus de vrachtwagens op weg naar Groot-Brittannië kunnen bereiken. Het gebied tussen kamp en weg wordt ontbost en verder platgelegd, zodat er geen plaatsen resten waar migranten zich kunnen verstoppen.

Afval

De politie kwam massaal ter paatse om de beslissing af te dwingen. Maar 200 à 300 migranten wilden niet wijken en staken afval in brand. De ordediensten konden de migranten, die in Calais verblijven in de hoop clandestien de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken, terugdringen.

In de "Jungle", zoals het tentenkamp wordt genoemd, leven naar schatting zo'n 4.000 migranten uit Afrika, het Midden-Oosten en Afghanistan.

(Belga/RR)

Onze partners