Rellen in Turkije escaleren, premier Erdogan haalt uit naar betogers

01/06/13 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

De demonstraties in Turkije, gekant tegen de islamistische regering van premier Erdogan, breiden zich verder uit. Terwijl president Gül heeft opgeroepen tot verzoening, haalde premier Erdogan fors uit naar de betogers.

Rellen in Turkije escaleren, premier Erdogan haalt uit naar betogers

© Reuters

In eerste instantie was de oorzaak van de protestacties in Turkije het omhakken van bomen in het Gezi-park nabij het Taksimplein, één van de laatste stukjes groen in Istanboel. Maar inmiddels is duidelijk dat de demonstraties gekant zijn tegen de 'islamisering' van de regeringspartij AKP van de autoritaire premier Tayyip Erdogan.

De rellen begonnen vrijdag in Istanboel - waar de politie hardhandig ingreep door traangas en waterkanonnen in te zetten tegen de manifestanten op het Taksimplein, waarbij tientallen gewonden zouden zijn gevallen - maar breidden al snel uit naar onder meer Ankara en Izmir.

En de protestacties blijven aanhouden, want er zijn nu al voor de tweede dag op rij hevige schermutselingen tussen betogers en politie. Sommige manifestanten hebben geprobeerd naar het parlement op te rukken, maar die actie werd door de politie de kop in gedrukt.

President Abdullah Gül - ook van de AKP-partij - heeft geprobeerd de gemoederen te bedaren en riep op tot kalmte. Maar daar wil premier Erdogan niet van weten. Hij reageerde op een persconfererntie voor het eerst op de protestacties, en maakte duidelijk dat hij geen toegevingen zal doen, ook niet in het Gezi-dossier. Hij beweerde nog dat de manifestanten verdeeldheid willen creëren en spanning willen zaaien in Turkije, en eiste de onmiddellijke stopzetting van de demonstraties. Hij gaf wel toe dat de politie op een extreme manier tegen de betogers gehandeld heeft.

Damascus: "Erdogan moet aftreden"
De Syrische minister van Informatie Omrane el-Zohbi heeft de Turkse autoriteiten ervan beschuldigd op een "terroristische" manier tegen hun volk te handelen. "De eisen van het Turkse volk verdienen dit geweld niet. Als Erdogan niet in staat is om niet-gewelddadige middelen te gebruiken, dan moet hij aftreden", aldus de minister op de officiële tv-zender. "Erdogan leidt zijn land op een terroristische manier en vernielt alle beschaving en verwezenlijkingen van het Turkse volk. Het feit dat hij vredevol protest onderdrukt, bewijst dat Erdogan geen binding meer heeft met de werkelijkheid."

"We willen niet dat Erdogan het Turkse volk behandelt zoals hij het Syrische volk heeft behandeld", aldus nog Zohbi. Turkije levert steun aan de rebellen die tegen het regime in de Syrische hoofdstad Damascus strijden. Op Turks grondgebied verblijven 400.000 Syrische vluchtelingen. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners