Rellen in Oakland na uitspraak in omstreden proces

09/07/10 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

In Oakland, in de Amerikaanse staat Californië, zijn donderdagavond rellen uitgebroken tussen de politie en manifestanten na een rechterlijke uitspraak in een omstreden, volgens sommigen racistische moordzaak uit 2009. Verschillende handelszaken werden geplunderd.

Rellen in Oakland na uitspraak in omstreden proces

© EPA

Johannes Mehserle (28), een blanke politieagent, werd door een rechter in Los Angeles veroordeeld voor onvrijwillige doodslag op de 22-jarige zwarte jongen Oscar Grant.

Volgens familie en vrienden van het slachtoffer is dat verdict veel te mild. Het Openbaar Ministerie had moord zonder voorbedachte rade gevraagd.

Plunderingen

Na de uitspraak van de rechter verzamelden honderden mensen in het centrum van Oakland om vreedzaam te betogen. Het protest ontaardde later in rellen.

Een kleine groep betogers gooide ruiten in, plunderde winkels en stichtte brand. Meer dan 80 mensen werden opgepakt.

'Vergissing' De feiten in de zaak dateren van 1 januari 2009. Mehserle schoot Grant in de rug in een metrostation in Oakland.

De agent verklaarde achteraf dat hij de jongeman na een gevecht in bedwang wilde houden met een taser, maar zich vergiste en per ongeluk zijn wapen trok. Grant overleed aan zijn verwondingen. Verschillende getuigen filmden het voorval met hun gsm:

Spanningen

Na het incident liepen de spanningen in Oakland zo hoog op, dat besloten werd om de rechtszaak te verplaatsen naar Los Angeles.

De strafmaat wordt op 6 augustus bepaald. Voor doodslag riskeert Mehserle twee tot maximaal zes jaar gevangenis.

Lees meer over:

Onze partners