Rellen in Griekenland na moord door neonazi Gouden Dageraad

19/09/13 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

In Athene heeft een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad een linkse hiphopzanger neergestoken. Daarop braken rellen uit tussen antifascisten en de politie.

Rellen in Griekenland na moord door neonazi Gouden Dageraad

Na de moord op een linkse rapper door een neonazi braken rellen uit tussen de politie en antifascistische betogers. © Reuters

In Athene is de antifascistische hiphopzanger Pavlos Fyssas neergestoken. De Griekse politie heeft een verdachte opgepakt, die de moord toegaf. De man zei lid is van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Door de moord op Fyssas zijn de politieke spanningen in Griekenland toegenomen.

In verschillende Griekse steden zijn er confrontaties geweest tussen linkse activisten en de autoriteiten. Ze protesteerden tegen de moord op de 34-jarige Griekse hiphopmuzikant Pavlos Fyssas door een zelfverklaard lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Die partij kan op veel steun rekenen onder politieagenten, die zich ook vaak te buiten gaan aan (racistisch) geweld, zo kloegen internationale organisaties als Human Rights Watch al aan.

Woordenwisseling

Volgens de Britse zender BBC zou Fyssas in een hamburgertent in de Atheense voorstad Keratsini een woordenwisseling hebben gehad over een voetbalwedstrijd met de 45-jarige neonazi. Die zou de zanger buiten hebben opgewacht met vijftien medestanders en hem vervolgens hebben neergestoken. Fyssas overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Gouden Dageraad: 'Niets te maken met steekpartij'

De Griekse autoriteiten hebben de verdachte opgepakt en een huiszoeking verricht op het hoofdkwartier van Gouden Dageraad. De extreemlinkse groepering Antarsia waar Pavlos Fyssas deel van uitmaakte, zegt dat hij werd neergestoken vanwege zijn "antifascistische engagement". Gouden Dageraad zelf heeft laten weten dat ze niets te maken heeft met de steekpartij.

Staking

De Griekse minister van Openbare Orde Nikos Dendias heeft gezegd dat hij het voorval betreurt en dat de regering een wet zal uitvaardigen tegen politiek geweld en gewapende groeperingen.

Intussen gaan de stakingsacties van de Griekse ambtenaren verder. Ze demonstreren tegen nieuwe besparingsmaatregelen, die duizenden overheidsbanen zullen kosten. (YD/SD)

Onze partners