Rellen in Congo over lakse veiligheid

Reddingswerkers na een schipbreuk op het Albertmeer in maart 2014. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In de Democratische Republiek Congo zijn rellen uitgebroken uit onvrede met de lakse veiligheidsnormen. Aanleiding was het zinken van een boot op de Congorivier waarbij minstens 30 mensen omkwamen.

Een overbevolkte boot heeft op de Congorivier een rots geraakt en is gezonken. Daarbij kwamen minstens 30 mensen om het leven, zo meldt Agence France-Presse. Het ongeluk gaf de aanleiding tot rellen waarbij kwade jongeren overheidsgebouwen in brand straken.

‘Zoektocht gaat door’

‘Er zijn 105 overlevenden en we hebben 30 lijken uit het water gehaald. De zoektocht gaat door’, vertelde overheidswoordvoerder Monulphe Bosso AFP. Het ongeluk gebeurde maandag 22 december al bij het dorp Yakusu II, zo’n 35 kilometer ten noorden van de oostelijke provinciehoofdstad Kisangani.

‘Bij het vertrek in Kisangani gingen 39 mensen aan boord volgens het register dat aan de autoriteiten overhandigd werd’, verklaarde Bosso. ‘Misschien wilden ze op die manier het toezicht op de rivier te slim af zijn, want ze lieten gaandeweg meer passagiers aan boord.’ Veel meer passagiers, aldus de woordvoerder. ‘De boot vervoerde heel wat goederen en was bovendien overbevolkt. Vervolgens raakten ze een rots.’

Brand

De overheid besloot een delegatie uit te sturen naar Isangi, wat de eindbestemming van de boot had moeten zijn. Daar startten jongeren donderdag rellen. ‘Ze zetten bureaus van de rivierpolitie en de marine in brand’, getuigt Bosso tegenover het persagentschap.

De jongeren waren volgens de woordvoerder ‘kwaad om het verlies van hun naasten’, ze zeiden dat ‘mensen (de autoriteiten) niet streng genoeg zijn als het op veiligheidsvoorschriften aankomt’.

Op de meren en rivieren van de Democratische Republiek Congo laten wel vaker mensen het leven bij schipbreuken. De boten zijn overbezet, oud en slecht onderhouden. Bovendien zijn er onvoldoende reddingsvesten aan boord en kunnen passagiers meestal niet zwemmen.

In december nog kwamen 129 mensen om toen een boot op het meer Tanganyika zonk, een schipbreuk op het Albertmeer kostte in maart dan weer aan meer dan 200 mensen het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content