Rel tussen Gambia en Senegal over executies

© AFP

Senegal heeft de Gambiaanse ambassadeur woensdag op het matje geroepen om een executie van Senegalezen aan te klagen.

De eerste minister van Senegal, Abdoul Mbaye, diende bij de Gambiaanse ambassadeur een “mondeling bezwaar” in tegen de executie van twee Senegalezen. De ambassadeur, Mass Axi Gey, zei dat hij de boodschap zou doorbrengen aan zijn hiërarchie. Dat verklaarde een getuige aan het persagentschap AFP.

Macky Sall: ‘onduidelijke reden voor executie’

Het diplomatieke protest van Senegal volgt op de executie van negen terdoodveroordeelden in buurland Gambia. Onder hen bevonden zich twee Senegalezen. In een persbericht op de site van Senegal veroordeelt de Senegalese president Macky Sall de beslissing van Gambia. “De regering van Senegal reageert verslagen na de ondoorzichtige voorwaarden van de executies van twee Senegalezen in Gambia.”

Sall hoopt via diplomatieke bemiddeling de executies te voorkomen. “Ik roep de president van de Republiek van Gambia, Yahya Jammeh, op om hem (een derde Senegalese gevangene) te sparen en eventueel alle maatregelen te nemen (…) zodat de vrede en de goede verstandhouding tussen Senegal en Gambia behouden kan blijven.”

Doodstraf voor politieke tegenstanders

Nog 38 andere gevangenen wachten in Gambia op de doodstraf. Onder hen bevinden zich mentaal gehandicapten volgens drie NGO’s uit Dakar. The Guardian schrijft dat in Gambia de doodstraf kan worden uitgesproken voor moord en verraad. Dit leidt tot angst dat de executies worden gebruikt om politieke tegenstanders te elimineren.

Verschillende mensenrechtenorganisaties klagen de precaire situatie van de gevangen aan, sinds een nationale boodschap van Gambiaans president Yahya Jammeh, die op 19 augustus een onbepaald aantal executies aankondigde. In 2009 dreigde Jammeh ook al met verschillende executies, maar die werden toen niet uitgevoerd.

Jammeh, de president die mensenrechtenactivisten met de dood bedreigt

Yahya Jammeh is al sinds 1994 aan de macht, nadat hij een staatsgreep pleegde. Hij heerst met ijzeren land in Senegal. Er is geen persvrijheid en moorden en verdwijningen verontrusten de internationale gemeenschap. Mensenrechtenactivisten bedreigde hij met de dood op nationale tv.

De dictator Jammeh krijgt vaker kritiek omwille van zijn omstreden uitspraken. Zo zei hij in 2008 dat hij alle homoseksuelen persoonlijk zou onthoofden. Hij gaf hen een ultimatum van 24 uur om het land te verlaten. In 2007 beweerde Jammeh nog dat hij aids kon genezen met natuurlijke kruiden. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content