Reizen naar Ecuador afgeraden wegens chaos

01/10/10 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

De regering heeft de noodtoestand afgekondigd, nadat politieagenten volgens Correa hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen.

Reizen naar Ecuador afgeraden wegens chaos

© Reuters

De regering van Ecuador heeft de noodtoestand afgekondigd, nadat politieagenten volgens president Rafael Correa hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen.

Correa zat donderdag uren vast in een ziekenhuis in de hoofdstad Quito, waar hij werd verzorgd na een aanval met traangas eerder op de dag. Honderden woedende politiemensen beletten hem om het ziekenhuis te verlaten.

Na enkele uren kon Correa onder bescherming van het leger het ziekenhuis verlaten. De ontzetting ging gepaard met vuurgevechten, waarbij twee doden en tientallen gewonden vielen.

Eerder op de dag hadden woedende militairen en politiemensen al bezit genomen van verschillende commissariaten. Ook het Congres en de internationale luchthaven van Quito werden enkele uren bezet. In de grote stad Quayaquil werden plunderingen gemeld.

Toespraak

Na zijn terugkeer in het presidentieel paleis, sprak Correa vanop een balkon zijn medestanders toe, om hen te bedanken voor hun "immense steun" tegen de rebellie van politie en militairen.

Volgens Correa wilden de muitende militairen en politieagenten een staatsgreep plegen, omdat ze ontevreden zijn over een nieuwe wet die premies afschaft.

Een politiewoordvoerder deelde mee dat politiechef Freddy Martinez na de rebellie is opgestapt.

Onstabiel De 47-jarige Rafael Correa is sinds 2007 aan de macht. In april 2009 werd hij herkozen. Zijn mandaat loopt tot in 2013.

Ecuador is politiek een erg onstabiel land. De drie voorgangers van Correa werden omvergeworpen of afgezet door het parlement.

In afwachting van een opklaring van de toestand raadt Buitenlandse Zaken reizen naar Ecuador momenteel af.

Lees meer over:

Onze partners