Registratie voor orgaandonatie kan binnenkort via huisarts of online

© Getty Images/iStockphoto

Registratie kan nu enkel via het gemeenteloket en die drempel is te hoog, menen de initiatiefnemers. Ons land mag het dan wel goed doen op het vlak van orgaandonatie, de vraag ligt nog steeds hoger dan het aanbod.

De huidige wet bepaalt dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij de betrokkene dat expliciet weigert en dat verzet kenbaar heeft gemaakt, bijvoorbeeld via een negatieve registratie vooraf. In de praktijk wordt echter vaak aan de familie gevraagd of organen gedoneerd mogen worden en die weigeren regelmatig. Die weigering kan niet als de patiënt zich vooral expliciet als donor heeft geregistreerd.

Om het aantal geregistreerde orgaandonoren op te trekken, hebben Nathalie Muylle (CD&V), Valerie Van Peel (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nu een wetsvoorstel uitgewerkt. Dat is dinsdag door de bevoegde Kamercommissie goedgekeurd. De tekst moet nu nog door de plenaire Kamer worden aangenomen. Het voorstel wil de registratiemogelijkheden verhogen. Wie orgaandonor wil worden, zal dat binnenkort kunnen doen via de huisarts of online. Nu kan dat enkel bij de Dienst Bevolking van de gemeente.

‘Vandaag kan je je enkel in het gemeentehuis effectief laten registreren als donor, maar dat is voor veel mensen een te hoge drempel’, zegt Muylle. ‘Daarom denken we aan de huisarts, die trouwens ook zelf initiatief kan nemen tot zo’n gesprek.’ Dit zal leiden tot meer openheid over het onderwerp. Ook voor de familie, zodat zij minder geneigd zijn zich te verzetten en er dus meer donoren komen. Dat blijft belangrijk, want vandaag staan er nog steeds zo’n 1.300 mensen op een wachtlijst’, zegt Van Peel.

Van Quickenborne, burgemeester in Kortrijk, wijst op flankerende maatregelen om de registratie van donoren op te krikken. ‘Kortrijk is de stad waar het aantal donoren het snelst stijgt, en dat is niet toevallig. Iedereen die zijn of haar eID-kaart moet vernieuwen, wordt ook gewezen op de mogelijkheid om zich te registreren als donor. Dergelijke geheugensteuntjes werpen dus hun vruchten af.’

Partner Content