Regisseur Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan de VS, beslist Poolse rechter

30/10/15 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:28

Een Poolse rechter heeft een Amerikaans verzoek tot uitlevering van de Oscarwinnende filmregisseur Roman Polanski (82), die door de VS gezocht wordt wegens seks met een 13-jarig meisje in 1977, onontvankelijk verklaard.

Regisseur Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan de VS, beslist Poolse rechter

Roman Polanski © Belga Image

Bij de beslissing werd rekening gehouden met de leeftijd van Polanski en de lange tijd die de zaak nu al aansleept. De advocaten van de regisseur hadden in het geding benadrukt dat Polanski zijn deel van de afspraak was nagekomen en vrijwillig een celstraf had uitgezeten. Ook de rechtbank sloot zich bij die visie aan.

Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk, melden internationale media. Roman Polanski zelf was niet aanwezig in de rechtszaal in Krakau.

Gevlucht

De Verenigde Staten willen Roman Polanski al decennialang vervolgen wegens seks met een 13-jarig meisje in 1977. De regisseur was toen zelf 44. Hij zat 42 dagen in de cel, maar kwam daarna vrij. Er volgde een proces, maar nog voor het vonnis geveld werd, ontvluchtte de regisseur begin 1978 de VS. Sindsdien doet het Amerikaanse gerecht verwoede pogingen om de Oscarwinnaar naar de VS over te brengen.

In 2010 verwierpen ook de Zwitserse autoriteiten reeds een Amerikaans uitleveringsverzoek. Polanski was toen opgepakt op de internationale luchthaven van Zürich bij aankomst voor het plaatselijk internationaal filmfestival. Hij stond negen maanden onder huisarrest, maar werd uiteindelijk vrijgelaten.

Polanski, onder andere bekend van The Pianist waarvoor hij een Oscar won (2003), heeft naast de Poolse ook de Franse nationaliteit. Hij woont in Frankrijk, maar dat land levert geen burgers uit. Momenteel vertoeft hij in Polen voor een filmproject.

In de VS geldt Polanski als 'voortvluchtig'. Zet hij voet op Amerikaanse bodem, dan hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. (KVDA)

Onze partners