Regime Khaddafi werkte samen met CIA en MI-6

03/09/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Er zijn documenten opgedoken waaruit blijkt dat het regime van Khaddafi netjes samenwerkte met de CIA en het Britse MI-6.

Regime Khaddafi werkte samen met CIA en MI-6

© Reuters

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou minstens acht keer terreurverdachten voor ondervraging naar Libië hebben overgebracht en zijn Britse evenknie MI-6 zou telefoonnummers hebben opgespoord ten behoeve van de Libiërs. Dat blijkt uit documenten die journalisten en mensenrechtenactivisten hebben gevonden in de kantoren van de vroegere Libische geheime dienst in Tripoli.

De documenten, waarover The New York Times zaterdag bericht, bieden meer details over de nauwe samenwerking die de westerse inlichtingendiensten hadden opgezet met het regime van Khaddafi. De echtheid van de documenten, die dateren uit de periode van 2002 tot 2007, kon niet bevestigd worden, maar er bestaan sterke aanwijzingen dat ze authentiek zijn.

Een speech voor de kolonel

De documenten geven onder meer aan dat de CIA minstens acht keer terreurverdachten voor ondervraging overbracht naar Libië, een land dat berucht was om zijn folterprakijken. Ook MI-6 zou minstens één keer verdachten naar Libië hebben gestuurd. De Britten zouden ook bereid zijn geweest om telefoonnummers op te sporen voor de Libiërs.

Opvallend is ook een toespraak die de Amerikanen voor Khaddafi zouden hebben geschreven waarin de kolonel massavernietigingswapens afzweert. De speech, die eind 2003 is opgestuurd, zet de Libische dictator neer als een pleitbezorger van een Midden-Oosten zonder massavernietigingswapens. De stellingname luidde de toenadering van Khaddafi tot het westen in.

Een CIA-woordvoerster weigerde in te gaan op de documenten. Wel zei ze dat "het geen verrassing kan zijn dat de CIA samenwerkt met buitenlandse regeringen om het land te beschermen tegen terrorisme en andere dodelijke dreigingen". (Belga/INM)

Onze partners