Regeringsvorming Nederland: ‘Tjeenk Willink wil stoppen als informateur’

Herman Tjeenk Willink © Belga Image

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur in Nederland. Binnen de VVD wordt gekeken naar Gerrit Zalm, de oud-minister van Financiën, als enige vervanger.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover in De Telegraaf. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal er ook een nieuwe informateur worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen over een kabinet. Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontvangt Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen de fakkel over van VVD’er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde ‘motorblok’ (VVD, CDA en D66) met GroenLinks. Ook Tjeenk Willink (PvdA) heeft deze combinatie proberen te vormen. Dat liep net als de eerste poging van Schippers stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Daarna werd de ene na de andere partij door hem afgeschreven totdat de ChristenUnie overbleef.

De VVD en CDA moesten van hem in een brief aangeven waarom ze niet met de PVV in zee wilden gaan en de SP moest duidelijk maken op schrift waarom ze de VVD uitsluit. Daarna kwam vorige week de PvdA als laatste langs om te laten weten niet in een kabinet te willen stappen na de grote verkiezingsnederlaag.

Daarmee lag de weg open voor een formatiepoging van het motorblok met de ChristenUnie. Dat lag moeilijk omdat D66 die partij eerder in het formatieproces ‘onwenselijk’ had genoemd. Vorige week werd duidelijk dat D66 hiervoor toch open staat.

Partner Content