Regeringsvorming Griekenland weer mislukt

11/05/12 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:41

In Griekenland is een nieuwe poging om een regering te vormen uitgedraaid op een mislukking. Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy roept de Grieken intussen op om verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen.

De Griekse links-radicalen zijn niet bereid deel te nemen aan een coalitieregering met de conservatieven, de socialisten en de kleine partij Democratisch Links, zo heeft de Griekse televisie bericht op gezag van bronnen bij de socialisten en radicaal-links. Daarmee zijn de kansen op de vorming van een nieuwe coalitieregering nog slechts minimaal.

"Het is niet Syriza dat weigert deel te nemen aan een coalitieregering met het socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie, maar het is het verdict van het Griekse volk", zei leider Alexis Tsipras van het radicaal-linkse Syriza op de Griekse televisie na een ontmoeting met formateur Evangelos Venizelos (van Pasok).

Bezuinigingen

"De socialisten en de conservatieven proberen een regering te vormen die het bezuinigingsprogramma wil voortzetten. Die beide partijen hebben brieven geschreven aan mevrouw (bondskanselier Angela) Merkel en mevrouw (IMF-hoofd Christine) Lagardère, waarin ze het bezuinigingsprogramma aanvaarden", legde Tsipras verder uit.

"Het volk heeft het bezuinigingsakkoord veroordeeld en geen enkele regering mag ermee doorgaan", voegde hij eraan toe. Alle bezuinigingsmaatregelen moeten van tafel.

Daarmee zijn de kansen op de vorming van een nieuwe coalitieregering nog slechts minimaal. De bal ligt nu weer in het kamp van president Karolos Papoulias. De grondwet zegt dat hij een laatste gesprek moet voeren met de leiders van alle partijen om ze mogelijk toch nog tot een regeringsvorming te bewegen.

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft de Griekse politieke leiders opgeroepen om verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en de engagementen van Griekenland ten opzichte van de kredietverleners te respecteren.

Herman Van Rompuy: 'Ik ben zeer ongerust over de Griekse situatie' "Ik ben zeer ongerust over de Griekse situatie. Ik doe eenberoep op de nationale verantwoordelijkheidszin van alle politieke leiders om een akkoord te vinden dat de engagementen van het land respecteert", zei Van Rompuy op een persconferentie met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt in Kopenhagen.

Vijf dagen na de verkiezingen zijn de Griekse partijleiders nog steeds op zoek naar een coalitieregering. De socialistische partijleider Evangelos Venizelos is reeds de derde politicus die aan zet is, maar zijn poging om een regering te vormen met het conservatieve ND en het kleine Democratisch Links leek te gaan mislukken.

Opnieuw naar de stembus?Zonder akkoord dreigen de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus te moeten. Dat zou nog meer onzekerheid betekenen voor het in een diepe schuldencrisis verkerende land en voor de eurozone, dat blijft aandringen op de uitvoering van de besparingen en hervormingen die Athene heeft beloofd in ruil voor nieuwe noodleningen. (Belga/EE)

Onze partners