Regeringsleiders veroordelen aanslagen op kerken Nigeria

26/12/11 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

Regerinsgleiders reageren wereldwijd met afschuw op de terroristische aanslagen op drie kerken in Nigeria, waarbij tientallen mensen stierven.

Wereldwijd hebben regeringsleiders met afschuw gereageerd op de terroristische aanslagen in Nigeria. Op kerstavond en Eerste Kerstdag kwamen tientallen Nigerianen om het leven door aanslagen op drie christelijke kerken. De acties zijn opgeëist door de radicale moslimgroep Boko Haram.

De Amerikaanse president Barack Obama liet vanaf zijn vakantiebestemming Hawaii weten het 'zinloze geweld' te veroordelen. Amerika heeft hulp aangeboden om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen.

Blinde haat

VN-chef Ban Ki-Moon zegt mee te leven met het volk van Nigeria en veroordeelde de aanslagen scherp. Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Israël reageerden met afschuw. Israël stuurt medische hulp naar Nigeria, Frankrijk zei bij monde van president Nicolas Sarkozy Nigeria te willen steunen in de strijd tegen het terrorisme.

Het Vaticaan noemt de aanvallen op kerken 'blinde haat die is bedoeld om 'nog meer haat en verwarring te veroorzaken'.

Vermoord

Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. De sekte wil een islamitische staat stichten in Nigeria.

Ongeveer de helft van de Nigeriaanse bevolking is moslim. De andere helft is christelijk. Volgens de organisatie Open Doors, die christenvervolging in kaart brengt, zijn in Nigeria het afgelopen jaar de meeste christenen vermoord, gevolgd door Egypte en Irak. (Elsevier/Jeroen Langelaar/SD)

Lees meer over:

Onze partners