Regeringscrisis in Kosovo na geheime uitlevering aan Turkije van zes vermoedelijke Gülen-aanhangers

Studentenprotest in de Kosovaarse hoofdstad Pristina na de uitlevering van zes Gülen-aanhangers aan Turkije, 30 maart 2018 © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

De premier van Kosovo, Ramush Haradinaj, heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de geheime dienst ontslagen. Dat gebeurde na de uitlevering aan Turkije van zes Turken die banden zouden hebben met de Gülen-beweging, waarvan de premier naar eigen zeggen geen medeweten had.

Op donderdag werden in Kosovo zes Turken opgepakt die er werkten voor scholen uit het net van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Volgens het Turkse persbureau Anadolu zijn de Turken gisteren na hun aanhouding meteen naar Turkije gebracht. De operatie – lokale media maken gewag van een ‘ontvoering’ – werd uitgevoerd in samenwerking met de Turkse inlichtingendiensten.

Zowel premier Ramush Haradinaj als president Hashim Thaci hebben de arrestaties veroordeeld. Haradinaj had naar eigen zeggen geen medeweten van de hele operatie. ‘De hele operatie – het intrekken van hun verblijfsvergunning, aanhouding, spoeduitwijzing en de uitlevering van de zes Turkse burgers aan Turkije – gebuerde zonder mijn medeweten’, verklaarde hij.

Vijf van de gearresteerde Turken werkten in Kosovo voor scholen die door de Turkse geestelijke Gülen worden gefinancierd. Gülen wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in 2016. De geestelijke, die vroeger een bondgenoot was van president Recep Tayyip Erdogan, woont in de Verenigde Staten. Hij heeft altijd gezegd dat hij niets met de coup te maken heeft.

De zesde gearresteerde Turk zou als cardioloog in Kosovo hebben gewerkt. Alle zes Turken woonden en werkten al jaren in Kosovo. Volgens Anadolu rekruteerden de zes voor het Gülen-netwerk en hielpen ze andere Gülenisten uit Turkije ontsnappen omdat ze daar vervolgd worden.

Turkije oefende de afgelopen weken druk uit op Kosovo om maatregelen te nemen tegen scholen die door de beweging van Gülen worden gefinancierd, zei een bron in de Kosovaarse regering tegen persbureau Reuters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content