Regering Syrië neemt ontslag

29/03/11 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De Syrische premier Mohammad Naji Otri heeft zijn ontslag aangeboden, en president Bashar al-Assad heeft het ontslag van de regering aanvaard.

Regering Syrië neemt ontslag

© Reuters

De protesten van de oppositie, waarbij de voorbije twee weken meer dan honderd mensen het leven zouden hebben gelaten, waren in de eerste plaats nochtans gericht tegen Assad en zijn Baath-partij. Onafhankelijke waarnemers zien in het ontslag van de regering dan ook "een pionoffer" van het regime, met als doel de president en de partij uit de vuurlinie te houden. De samenstelling van de nieuwe regering moet tegen het einde van de week bekend zijn.

De grootste protesten in Syrië begonnen in de stad Daraa op vrijdag 18 maart toen duizenden manifestanten de straat op kwamen om te pleiten voor hervormingen en het einde van de noodtoestand, die sinds 1963 van kracht is. Het regime van Assad hief zondag de noodtoestand op na bloedige protesten in Latakia, Daraa en Beiroet.
Duizenden mensen verzamelden dinsdag op een groot plein in de stad Damascus om deel te nemen aan een steunmars voor de president als dank voor de aangekondigde veranderingen.

Volgens Human Right Watch hebben de onlusten al aan 61 mensen het leven gekost.

Hoe evolueert de Arabische revolutie ondertussen in andere landen? Jemen

De protesten in Jemen, die op 11 februari begonnen, zorgden ervoor dat president Ali Abdullah Saleh zijn volledige regering heeft ontslagen. Aanleiding hiervoor was de dood van minstens 45 Jemenieten door de scherpschutters van de overheid in de hoofdstad Sanaa. Zowel de minister van Mensenrechten, Huda al-Baan als de Jemenitische ambassadeur van de VN hadden eerder al ontslag genomen als protest tegen het harde optreden van de regering tegenover de demonstranten.

Bij een ontploffing in een munitiefabriek in de provincie Abyaneh, in het zuiden van het land, zouden volgens een locale secretaris maandag ruim 150 mensen om het leven zijn gekomen en raakten er nog eens 80 gewond. De slachtoffers zijn burgers die probeerden om munitie te herstellen nadat vermoedelijk leden van de islamitische terreurbeweging al-Qaida zondag de fabriek hadden geplunderd.

In totaal kwamen in Jemen zo'n 250 mensen om en raakten minstens 1.100 burgers gewond.

Jordanië In Jordanië verliepen de volksbetogingen tot 24 maart relatief vreedzaam. Vrijdag echter zorgden botsingen tussen betogers en aanhangers van het bewind voor meer dan 100 gewonden. Twee van hen zouden in levensgevaar verkeren.

Ongeveer 500 jongeren bezetten verschillende pleinen om politieke hervormingen te eisen en te pleiten voor het afzetten van corrupte regeringsleiders. "We hebben onze tenten meegebracht en zullen hier kamperen en wachten tot het nodig is", aldus de jongeren.

Maandag werden 25 mensen opgepakt in de marge van het geweld en moesten ze voor de rechter verschijnen. De beschuldigden werden terug vrijgelaten omdat de procureur van mening was dat de omstandigheden geen detentie wettigden.

Op 1 februari kondigde koning Abdullah II onverwacht het ontslag van de volledige regering aan. De koning vroeg zijn voormalige militaire adviseur Marouf al-Bakhit een nieuwe regering te vormen en "echte politieke hervormingen" door te voeren.

Algerije
President Abdelaziz Bouteflika staat sinds eind december onder druk om politieke en sociale hervormingen door te voeren. Tijdens een betoging op donderdag 17 maart, tegen een officieel arbeidsbureau dat verdacht wordt van corruptie, vielen een 15-tal gewonden.

De Algerijnse president heeft zaterdag, via een verklaring die werd voorgelezen door zijn raadgevers, hervormingen beloofd. Hij had het over "een nieuwe pagina op weg naar algemene hervormingen", ook op politiek vlak.

De president hief de noodtoestand op 25 februari na 19 jaar op. Dat was volgens hem een eerste stap naar belangrijke hervormingen.

Bahrein Oorspronkelijk eisten de sjiitische protestanten in Bahrein louter sociale hervormingen, nu willen ze een nieuw regime met onder andere meer werkgelegenheid, meer huisvesting en een nieuw kabinet zonder premier Khalifa Bin Salman Al-Khalifa, die al 40 jaar werkzaam is.

Bij recente demonstraties zijn er 24 doden gevallen, waaronder vier politieagenten. Volgens sjeik Rashid Al-Khalifa raakten er 391 agenten en 56 burgers, waaronder ook buitenlanders, gewond.

Sara Morillo

Lees meer over:

Onze partners