Regering neemt Molenbeek onder handen

© VTM Nieuws

De regering en federale politie kondigen een plan van aanpak aan voor Molenbeek. “We gaan proberen de situatie die in Molenbeek geschapen is, onder controle te krijgen”, zegt Jan Jambon.

De manier waarop België omgaat met geradicaliseerden en teruggekeerde Syriëstrijders is een voorbeeld voor veel andere landen, maar de situatie in Sint-Jans-Molenbeek blijft een groot probleem. Dat was zondag de boodschap van premier Charles Michel, vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie in De Zevende Dag op één.

Ze kondigen aan dat er voor de Brusselse gemeente een specifiek plan van aanpak wordt uitgewerkt. “Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is, dat is een gigantisch probleem”, zei premier Michel, twee dagen na de aanslagen in Parijs. “De voorbije maanden zijn er al veel initiatieven genomen in de strijd tegen radicalisering, maar er moet ook meer repressie komen. We gaan met de lokale autoriteiten hard werken, de federale regering is bereid meer middelen te leveren om de situatie op het terrein in heel België te verbeteren, ook op de plaatsen waar problemen bestaan.”

Tandje bijsteken

De plaats die het meest in het oog springt, is Sint-Jans-Molenbeek, waar volgens burgemeester Françoise Schepmans zaterdag vijf personen werden gearresteerd. Dat gebeurde bij huiszoekingen in de nasleep van de aanslagen, wat volgens minister Jambon aantoont dat er wel degelijk “een link met België” is.

“In Molenbeek is de zaak op dit moment niet onder controle. We moeten een tandje bijsteken, mevrouw Schepmans en de plaatselijke korpschef zijn daar ook vragende partij voor”, aldus Jambon.

Volgens Catherine De Bolle wordt de politie “enorm geconfronteerd” met de problemen in Molenbeek. Op de Nationale Veiligheidsraad heeft de procureur-generaal van Brussel aangekondigd dat er een plan van aanpak zal worden uitgewerkt voor de gemeente, aldus De Bolle.

Minister Jambon benadrukte dat vooreerst moeten worden nagegaan waarom de aanpak die elders werkt, niet efficiënt blijkt in Molenbeek. “Er is jarenlang laks met de zaak omgegaan, daarom moeten we nu een tandje bijsteken”, luidde het. “We gaan proberen de situatie die in Molenbeek geschapen is, onder controle te krijgen.”

Partner Content