Regering in Zuid-Soedan bereid tot staakt-het-vuren

27/12/13 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

De Zuid-Soedanese regering is naar eigen zeggen bereid om een 'onmiddellijk staakt-het-vuren' overeen te komen met de rebellen van voormalig vicepresident Riek Machar.

Regering in Zuid-Soedan bereid tot staakt-het-vuren

Premier van Ethiopië Hailemariam Desalegn, Zuid-Soedanese president Salva Kirr en de president van Kenia Uhuru Kenyatta © Reuters

Volgens Afrikaanse machthebbers is de Zuid-Soedanese regering bereid om een staakt-het-vuren overeen te komen met de rebellen van voormalig vicepresident Riek Machar.

De Intergovernmental Authority on Development (IGAD), een intergouvernementele organisatie van Oost-Afrikaanse landen, kwam samen in Nairobi en "verwelkomde het engagement van de regering van Zuid-Soedan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en roept Riek Machar en de andere partijen op om dezelfde verbintenis aan te gaan", verklaarde de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhamon.

IGAD roept de twee rivaliserende partijen op om in dialoog te treden en een einde te maken aan de vijandigheden voor 31 december. Zoniet komen er maatregelen.

VN-bescherming

Sinds het begin van de onrust in Zuid-Soedan twee weken geleden zijn volgens de Verenigde Naties minstens 120.000 mensen op de vlucht geslagen. Het eigenlijke aantal ligt volgens de VN vermoedelijk veel hoger, maar de organisatie raakt maar moeilijk aan informatie, zo deelde het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA) in Genève mee.

Ongeveer 63.000 mensen zochten hulp in verschillende VN-kampen. In de hoofdstad Juba leven alleen al leven 25.000 mensen onder VN-bescherming. De verdeling van hulpgoederen verloopt volgens de VN moeilijk door de onzekere situatie in het land. Volgens OCHA zijn er aanwijzingen dat opslagplaatsen met hulpgoederen werden geplunderd.

Lees meer over:

Onze partners