Regering bereidt verlenging missie in Irak voor

17/10/14 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Op vraag van de Verenigde Staten bereidt de Belgische regering zich voor om de missie van de F-16's in de strijd tegen de Islamtische Staat (IS) in Irak te verlengen.

Regering bereidt verlenging missie in Irak voor

Belgische missie tegen IS in Irak © BELGA

De regering bereidt zich voor om, op vraag van de Verenigde Staten, de missie van de F-16's in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) te verlengen. Dat werd uit eensluidende bronnen vernomen.

Op 24 september zette de ontslagnemende regering-Di Rupo het licht op groen voor de inzet van zes gevechtsvliegtuigen binnen de coalitie die Washington had gesmeed om de extremistische groep tot stand te brengen. Twee dagen later volgde het fiat van de Kamer.

Barack Obama

De deelname van de F-16's gold oorspronkelijk voor een maand, al lag het wel in de lijn der verwachtingen dat het mandaat zou worden verlengd. De toestellen voerden op 1 oktober hun eerste vlucht uit. Een eerste bombardement van een IS-doelwit volgde op 5 oktober, gevolgd door een tweede interventie op 7 oktober.

Op 15 oktober vond op de luchtmachtbasis van Andrews (Maryland) een vergadering plaats van de stafchefs van de 22 betrokken landen in aanwezigheid van VS-president Barack Obama, waarop ook de Belgische chef Defensie Gerard Van Caelenberge present tekende. Daar werd overeengekomen operatie "Inherent Resolve" te verlengen en de coördinatie tussen de partnerlanden te verbeteren. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners