Referendum Krim: 96 procent stemt voor aansluiting bij Rusland

16/03/14 om 20:01 - Bijgewerkt op 17/03/14 om 08:24

Bij het omstreden referendum op de Krim heeft 96 procent van de inwoners voor afscheuring van Oekraïne en aansluiting bij Rusland gestemd. Dat blijkt uit de definitieve resultaten.

Referendum Krim: 96 procent stemt voor aansluiting bij Rusland

© AFP

Bij het referendum van zondag heeft 96,6 procent van de bevolking op de Krim ingestemd met aanhechting aan Rusland. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die de pro-Russische premier op de Krim, Sergej Aksjonov, via Twitter wereldkundig heeft gemaakt. Het parlement op de Krim moet nu nog officieel de kandidatuur indienen voor de aanhechting bij Rusland. Zowel het westen als Kiev erkent het referendum niet.

Het Russische parlement liet weten dat het hierover snel een beslissing zal nemen. "De uitslag van het referendum op de Krim heeft duidelijk aangetoond dat de inwoners hun toekomst uitsluitend binnen Rusland zien. De inwoners hebben gestemd voor hereniging met een volk, waarmee ze altijd hebben samengeleefd", zei viceparlementsvoorzitter Sergej Neverov volgens het persagentschap Interfax.

Uit de eerste voorlopige resultaten was al gebleken dat een overweldigende meerderheid (van 95,5 procent) had ingestemd met de toetreding van de Krim. De regering van de Krim verklaarde dat ze onmiddelllijk een verkennende reis naar Rusland zal ondernemen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners