Referendum Egypte: islamisten zeggen aan de winnende hand te zijn

16/12/12 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Na de eerste stemdag in tien provincies, waaronder Caïro en Alexandrië, zeggen de islamistische voorstanders van de grondwet dat ze aan de winnende hand zijn.

Referendum Egypte: islamisten zeggen aan de winnende hand te zijn

© Reuters

In Egypte zou volgens onofficiële resultaten een meerderheid van 56,5 procent 'ja' gestemd hebben tegen de ontwerpgrondwet. Mensenrechtenorganisaties eisen een nieuwe stemming. Het referendum verdeelt de Egyptenaren: tegenstanders zien er teveel een islamistische grondslag in en vrezen te weinig bescherming voor religieuze minderheden en de seculiere staat.

Na de eerste stemdag in tien provincies, waaronder Caïro en Alexandrië, zeiden de islamistische voorstanders van de grondwet al dat ze aan de winnende hand waren. De overwinning voor president Morsi wordt door zowel voor- alas tegenstanders bevestigd.

In de steden werd voornamelijk 'neen' gestemd: 52 procent van de kiezers in Caïro zou tegen gestemd hebben. Bij de tweede kiesronden worden echter veel stemmen pro verwacht vanop het platteland. Op 22 december kan
gestemd worden in de resterende zeventien van de in totaal 27 provincies.

Mensenrechtenactivisten eisen nieuwe stemming over grondwet

Egyptische mensen- en burgerrechtenactivisten eisen dat de eerste ronde van het referendum over de grondwet overgedaan wordt vanwege talrijke inbreuken op het stemrecht. Op een persconferentie in Caïro die door de televisie werd uitgezonden, deden acht groepen er hun beklag over dat kiezers met religieuze propaganda werden bestookt en dat waarnemers tegengewerkt werden.

De algemeen directeur van het Instituut voor Mensenrechtenstudies in Caïro, Bahai ed-Din Hassan, wees er voorts op dat verscheidene stemlokalen voor de aangekondigde sluitingstijd dichtgingen.

Grote verdeeldheid

Het ontwerp van grondwet van de islamistische president Mohamed Morsi (MoslimBroeder) zorgt voor grote verdeeldheid in Egypte. De oppositie ziet in de tekst een eerste stap naar een islamisering van de wetgeving en vreest
dat de grondwet bepaalde vrijheden in gevaar brengt. De voorbije weken waren er tal van demonstraties tegen Morsi.

De PLJ, de politieke tak van de moslimbroeders van Morsi, liet weten dat 56,6 procent van de deelnemers aan het referendum "ja" had gestemd. Sommige Egyptische media bevestigen de voorlopige overwinning van het "ja-kamp".

De grootste oppositiepartij FSN had eerder nog de overwinning opgeëist, maar een een van de onderdelen van die partij heeft echter op haar Facebookpagina toegegeven dat een meerderheid voor de grondwet heeft gestemd. (Belga/SD)


Onze partners