Reeks zelfmoordaanslagen schrikt Nigeria op

12/12/14 om 07:05 - Bijgewerkt om 07:05

Bij twee explosies zijn in Nigeria minstens 30 mensen om het leven gekomen. In een ziekenhuis werd een dertienjarig meisje met explosieven opgepakt. Terreurgroep Boko Haram zet steeds vaker vrouwen in voor zelfmoordaanslagen.

Reeks zelfmoordaanslagen schrikt Nigeria op

© Reuters

Bij twee explosies kort na elkaar zijn in Nigeria minstens 30 mensen om het leven gekomen. De springtuigen kwamen tot ontploffing op een markt in Jos, in de deelstaat Plateau in het midden van Nigeria, zo berichtte de krant Vanguard.

Boko Haram

"Tot op heden zijn 31 lijken geborgen, maar de hulpdiensten zijn nog ter plaatse en de balans kan nog veranderen", zo citeerde de krant een woordvoerder van de regering. Niemand eiste de aanslag op.

De bevolking in Jos is gemengd islamitisch en christelijk. De islamitische terreurgroep Boko Haram voerde er al verschillende aanslagen uit. De groep wil in het noorden een eigen staat oprichten en valt steeds weer politie-infrastructuur, kerken, scholen en ook gematigde moslims aan.

Vrouwen voor zelfmoordaanslagen

Volgens de krant is in de noordelijke stad Kano een dertienjarig meisje opgepakt in een ziekenhuis. Onder haar kleding was een explosief ontdekt. Samen met een mannelijke begeleider was ze het ziekenhuis binnengegaan voor behandeling. Het ziekenhuis ligt op 20 kilometer van de markt, waar woensdag twee vrouwen een zelfmoordaanslag pleegden. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Boko Haram zet steeds meer meisjes en vrouwen in voor zelfmoordaanslagen. Alleen al dit jaar stierven meer dan 4.000 mensen in het noorden van het land door toedoen van de terreurgroep. (Belga/WB)

Onze partners