Reddingswerken cruiseschip tijdelijk opgeschort

16/01/12 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

De zoektocht naar overlevenden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is door zware zee tijdelijk opgeschort.

Reddingswerken cruiseschip tijdelijk opgeschort

© Reuters

De duikers hebben het wrak verlaten, omdat het centimeter per centimeter verschuift, aldus het persagentschap Ansa. Het slechte weer kan ook de beveiliging van de dieselolie in de brandstoftanks van het schip bemoeilijken.

Dat weet ook de Italiaanse minister van Milieu Corrado Clini. Die verklaarde tijdens een persconferentie dat de schipbreuk een "zeer hoog risico" inhoudt voor het milieu van het eiland Giglio en dat "een snelle interventie zich opdringt".

De brandstof mag niet in het zeewater stromen. "De scheepstanks zitten boordevol met zware dieselolie, die zich kan afzetten op de zeebodem, wat een ramp zou betekenen". Het cruiseschip heeft in zijn tanks 2390 ton dieselolie. Voorlopig is geen enkel lek ontdekt.

Giglio maakt deel uit van een archipel van zeven eilanden, waaronder Elba, en is gelegen in een prachtige natuurlijke zone voor Toscane. In de zomer is het een populaire bestemming bij toeristen.

Menselijke fout

Een "menselijke fout" is bij de schipbreuk van het cruiseschip volgens directeur Pierluigi Foschi van de Genuese rederij niet te ontkennen. De onderneming zal commandant Francesco Schettino wel juridische steun geven, zei Foschi in Genua.

"Het bedrijf is echter ook verplicht zijn 24.000 werknemers te beschermen". De rederij had eerder in een verklaring duidelijk afstand genomen van de kapitein. Wat op het schip gebeurde, was niet strikt conform de regels, aldus Foschi. Slechts een keer eerder is een cruiseschip van Costa Crociere het eiland dicht gepasseerd. (Belga/INM)

Onze partners