'Redding van Spanje is economisch onhaalbaar'

30/07/12 om 07:20 - Bijgewerkt om 07:20

Een grootschalig reddingsplan voor Spanje is zowel politiek als economisch onhaalbaar. Dat concludeert de Britse denktank Open Europe. Er is niet genoeg geld om Spanje te helpen schrijft de denktank.

Na Griekenland, Ierland en Portugal krijgt nu ook Spanje noodhulp van andere eurolanden. Onduidelijk is of het volstaat. Duidelijk is wel dat de risico's voor de eurozone - en dus ook voor Nederland - alleen maar toenemen

Spanje zou 450 miljard tot 650 miljard euro nodig hebben als het op een soortgelijke manier te hulp geschoten moet worden als Griekenland. Met een dergelijk reddingspakket zou Spanje drie jaar lang niet op de financiële markten terecht kunnen voor financiering vanwege de onhoudbaar hoge rente die het land nu al betaalt.

Te kleine steunfondsen Open Europe becijferde dat Spanje tussen nu en medio 2015 een financieringsbehoefte heeft van 542 miljard euro. Daar bovenop komt nog de 100 miljard euro die nodig is voor de Spaanse bankensector.

'De steunfondsen EFSF en ESM beschikken medio 2014 over 500 miljard euro. Er moet dus gezocht worden naar een alternatieve oplossing,' aldus de denktank.

De angst dat er een reddingspakket nodig is voor Spanje, nam vorige week toe na berichten dat een tweede regio wellicht voor steun moet aankloppen bij Madrid. Het zou gaan om Murcia, dat naar verluidt 200 tot 300 miljoen euro nodig heeft. Valencia vroeg eerder al om steun.

Hervormingen Volgens Open Europe 'zullen de regio's de Spaanse staatskas niet maken of breken'. Wel geeft de hulpvraag van Valencia aan dat 'het op politiek niveau lastig is voor de Spaanse regering om de uitgaven terug te dringen en om hervormingen door te voeren.'

Open Europe ziet als meest waarschijnlijke scenario dat Spanje in eerste instantie een lening van 155 miljard euro krijgt in combinatie met meer krediet van de Europese Centrale Bank. 'Echter, dat helpt Spanje in het beste geval zes tot twaalf maanden vooruit.'

Arne Hankel / Elsevier

Lees meer over:

Onze partners