Recordpeiling: Trump heeft 41 procent van Republikeinen achter zich

15/12/15 om 01:18 - Bijgewerkt om 03:21

In een nieuwe nationale poll behaalt Donald Trump 41 procent van de Republikeinse kiesintenties. De peiling werd afgenomen in de dagen nadat Trump had voorgesteld om alle moslims het inreizen van de VS te verbieden. Deze peiling is niet het enige goede nieuws voor de zakenman.

Recordpeiling: Trump heeft 41 procent van Republikeinen achter zich

Donald Trump tijdens een campagnestop in South Carolina © REUTERS

Monmouth is een kleinere universiteit in New Jersey, die echter een van de leidende instellingen voor nationale politieke peilingen is geworden, die soms maandelijks, soms om de twee maanden worden gehouden.

De recentste peiling van 1.000 Republikeinse kiezers geeft de grootste winstmarge te zien voor Donald Trump sinds het begin van zijn presidentscampagne, en - voegt politieke nieuwssite Politico toe - bij verre de hoogste score ooit voor de zakenman. Trump krijgt de stem van 41 procent van de gepeilden, 13 procent meer dan in de vorige Monmouth-peiling, die midden oktober werd gehouden. Zijn voorsprong op zijn naaste rivaal is gegroeid van 10 naar 27 procent. Senator Ted Cruz heeft hersenchirurg Ben Carson verdrongen van de tweede plaats. Cruz haalt 14 procent (plus 4 tegenover oktober), senator Marco Rubio (ook plus 4) is derde met 10 en Ben Carson komt nu op de vierde plaats uit met 9 procent (min 9). Van de resterende tien Republikeinse kandidaten, onder wie Jeb Bush, haalt niemand meer dan 3 procent.

Eerder bleek dat Ted Cruz, volgens intussen twee peilingen, aan de leiding staat in Iowa, de staat waar op 1 februari de eerste voorverkiezing doorgaat.

'Hij geeft ze wat ze willen'

Deze peiling van Monmouth is belangwekkend omdat de duizend deelnemers werd gecontacteerd nadat Trump zijn in brede kringen verworpen voorstel formuleerde om moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen.

Gedurende de zomer en de vroege herfst zat Trump in de Monmouth-peilingen in de zone tussen 26 en 30 procent. Nu breekt hij uit en komt hij merkelijk hoger uit, misschien, oppert Monmouth zelf, omdat veiligheid duidelijk de topprioriteit geworden is voor Amerikanen, en Trump daarop inspeelt. "Het wordt overduidelijk dat Trump zijn aanhangers precies geeft wat ze willen", aldus Patrick Murray, hoofd van het peilingsinstituut van Monmouth, "Ook al leidt wat hij zegt tot gekrulde tenen bij de leiding van de Republikeinen, en bij vele Republikeinse kiezers". 65 procent van de gepeilden denken dat hij Trump juiste temperament heeft om het land te leiden, en dat wordt zelfs 94 procent bij degenen die op hem willen stemmen.

'Slim als een vos'

Wat zijn aanhang precies drijft, kon men vaststellen in een uitzending van Face The Nation op zender CBS. Voor die uitzending, een verre voorouder van De Zevende Dag, had de Republikeinse onderzoeker Frank Luntz een focusgroep van 29 Trumpsupporters bijeengebracht. Voor de start van het gesprek kreeg de groep ongeveer een uur lang kritiek over Trump te horen, ook en vooral kritiek afkomstig van andere Republikeinen.

Het bleek er niet toe te doen. Iemand noemde Trump "slim als een vos", waarbij hij "doelbewust de media bespeelt".

Deelneemster Clarissa: "We geloven niet alles wat hij zegt", ook verwijzend naar het shockeffect dat Trump nastreeft om aandacht te trekken. Maar: "We willen iemand die zegt: dit is wat we zullen doen".

"Ja, hij maakt fouten. Hij is menselijk", aldus groepslid Scott. "Hij zegt dingen die onbetamelijk zijn, die me bij gelegenheid in verlegenheid brengen, maar ik denk nog altijd dat hij een leider is".

En dat was het steeds weerkerende thema in de groep. In 2008 en 2012 heeft de Republikeinse partij met John McCain en Mitt Romney "zwakke kandidaten" in het gelid gebracht. Het is tijd voor een sterke kandidaat.

Een derde lid, Tina: "Weet je wat Trump doet? Hij zegt iets volledig mafs en aanstootgevend en ik denk: 'mijn God!'. En dan neemt hij gas terug en begint het uit te leggen en te zeggen wat hij zou doen, en dan lijkt het wel zinnig".

De leden van deze focusgroep vinden hem "presidentieel", ook wanneer hij zegt dat hij "de shit" uit IS zal bombarderen. De herhaling van die uitspraak bracht hen tot applaus.

Matthew: "We hebben een boel slechte dingen gezien die hij gezegd heeft. Maar we hebben problemen in dit land waarbij ik voel dat hij de meer gekwalificeerde is om ze aan te pakken".

'We zijn in de steek gelaten'

Een meerderheid in deze focusgroep van Republikeinen zou ook voor Trump kiezen mocht hij als Onafhankelijke aantreden. "De partij heeft ons in de steek gelaten".

Volgens Luntz, die overigens in augustus, na het eerste debat van Republikeinse presidentskandidaten, met de grond gelijk gemaakt werd door Trump (zijn focusgroep toonde dat Trump dat debat verloren had), vergeeft zijn aanhang Trump ongeveer alles.

"Als hij zigzagt over een onderwerp? 'Wel, hij heeft het recht om van mening te veranderen' Als hij andere Republikeinen aanvalt? 'Dat is gewoon voor het divertiment'. Zelfs zijn aanvallen tegen vrouwen - ze vinden dat niet oké, maar ze zoeken een manier om ze te rechtvaardigen".

Er is één ding, aldus Luntz bij CBS, dat Trump zou kunnen schaden: "Als zou blijken dat zijn bedrijven zich misdragen hebben, tegenover hun personeel of tegenover kleine bedrijven".

Maar verder raakt niets hem bij deze aanhang. Elke aantijging druipt van hem af.

'Verbazingwekkend uitstekend'

Het heeft niets met het voorgaande te maken, maar Trump had beloofd dat hij zijn gezondheidsbulletin openbaar zou maken. Dat heeft hij niet gedaan, maar hij verspreidt wel een boodschap van zijn arts die, aan het taalgebruik te merken, min of meer dezelfde superlatieven hanteert als zijn patiënt. Die 69-jarige patiënt, aldus dokter Harold Bornstein, die meldt dat Trumps bloeddruk, en zijn labo-resultaten "verbazingwekkend uitstekend" zijn. Trump heeft nooit kanker gehad, nooit een heup- of knievervanging en helemaal nooit een operatie sinds op zijn tiende zijn appendix werd weggenomen. "Hij neemt dagelijks 81 mg aspirine en een lage dosis statine". "Als hij verkozen wordt", aldus dokter Bornstein, "kan ik zonder aarzelen stellen dat hij het gezondste individu zal zijn dat ooit tot president werd verkozen".

Onze partners