Recordaantal van 218.000 vluchtelingen in oktober

Bootvluchtelingen voor de Griekse kust © Reuters

In oktober hebben iets meer dan 218.000 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee overgestoken op weg naar Europa. Dat is een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR.

De maand voordien leverde eveneens een recordaantal van 172.843 aankomsten op. In oktober gaat het om 218.394 mensen die de oversteek maakten, aldus UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards. De meerderheid van de vluchtelingen kwam, vanuit Turkije, aan in Griekenland, vooral op het eiland Lesbos.

Er zijn ook steeds meer vluchtelingen die de oversteek wagen via de Egeïsche Zee. In de afgelopen drie dagen zijn daar meer dan 1.400 vluchtelingen en migranten gered. Dat maakte de Griekse kustwacht maandag bekend. Op het woelige water tussen Griekenland en Turkije kwamen negentien mensen om het leven, onder wie verschillende kinderen. Maandagochtend strandde een vissersboot met 200 opvarenden aan het Griekse eiland Rhodos. Bewoners vormden een menselijke ketting en liepen het water in om de mensen aan land te helpen brengen, aldus lokale media.

Verwachtingen bijstellen

UNHCR verwachtte tot op heden dat 700.000 vluchtelingen hun toevlucht in Europa zouden zoeken. Gezien al meer dan 744.000 zijn aangekomen, zal het commissariaat de verwachtingen bijstellen.

In 2015 kwamen ongeveer 3.440 mensen om het leven toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken op weg naar Europa. Het merendeel overleed op het traject naar Italië, aldus de internationale organisatie voor migratie IOM. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content