Recordaantal journalisten achter tralies

08/12/11 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:53

In 2011 zijn 179 journalisten in de gevangenis beland, wat het hoogste aantal is sinds 15 jaar en 34 meer dan vorig jaar.

Recordaantal journalisten achter tralies

© Belga

Dit staat gepubliceerd in een rapport van de ngo Comité voor de Bescherming van Journalisten. Vooral in Iran, Eritrea en China zuchten verslaggevers in een cel. Volgens de organisatie met zetel in New York gaat het om redacteurs, hoofdredacteurs en fotografen. De helft werkt voor websites, journalisten van de geschreven pers vormen de tweede grootste groep.

Iran voert voor het tweede jaar op rij de lijst aan met 42 gedetineerde journalisten, gevolgd door Eritrea (28), China (27), Myanmar (12) en Vietnam (9). De meeste in de cel belande journalisten hadden de staat bekritiseerd of tegen de censuur gezondigd. Het merendeel zijn plaatselijke journalisten die door hun eigen regering naar de gevangenis zijn gestuurd.

Zowat 45 procent van de gevangen gehouden verslaggevers zijn freelancers. De telling houdt geen rekening met verdwenen journalisten, of verslaggevers die door misdaadbendes dan wel militante groepen zijn ontvoerd. (Belga/RDM)

Onze partners