Recordaantal Afghaanse burgers gedood in eerste helft 2018

© AFP

In de eerste helft van dit jaar zijn in Afghanistan, ondanks een drie dagen durende wapenstilstand in juni, nooit zoveel burgers omgekomen.

Volgens cijfers van de VN kwamen 1.692 burgers om. De VN houdt al tien jaar de balans van het aantal burgerdoden in het conflict bij. De helft van de doden wordt toegeschreven aan de islamistische terreurbeweging IS, 40 pct aan de taliban. Manua, de VN-missie in Afghanistan, meldt verder nog dat in de eerste jaarhelft ook 3.430 Afghanen gewond raakten bij het geweld in het land.

De meeste doden vielen in hoofdstad Kaboel en de oostelijke provincie Nangarhar. De meeste doden en gewonden vielen bij zelfmoordaanslagen en geweld na de bezetting van een gebouw of plaats. De doden en gewonden die vielen bij echte grondgevechten, komen op de tweede plaats, gevolgd door slachtoffers van luchtbombardementen. Die laatsten zijn in de eerste helft van dit jaar met 52 pct gestegen, naar 149 doden en 204 gewonden. Aan de wapenstilstand, die samenviel met het einde van de ramadan, namen de taliban en het regeringsleger deel. IS ging tijdens die drie dagen wel verder met het plegen van aanslagen.

Partner Content