Reclamespot Erdogan verboden wegens 'te religieus'

05/08/14 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:28

In Turkije hebben de kiesautoriteiten een reclamespotje van premier Recep Tayyip Erdogan verboden. Het filmpje, waarin Erdogan stemmen tracht te ronselen voor de nakende presidentsverkiezingen, is volgens de autoriteiten te religieus voor een lekenstaat.

Reclamespot Erdogan verboden wegens 'te religieus'

Erdogan © reuters

De Turkse kiesautoriteiten hebben een reclamespotje verboden van de conservatieve premier Recep Tayyip Erdogan (AKP), de favoriete kandidaat in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van zondag. De autoriteiten oordeelden dat het spotje te religieus was voor een land dat officieel een lekenstaat is.

De Hoge Kiesraad nam de beslissing na een klacht van de nationalistische partij MHP, meldden de kranten Hürriyet en Milliyet op hun internetsite. In het videofilmpje, dat sinds maandag door de televisiezenders van Turkije werd uitgezonden, roept de muezzin op tot het gebed en worden beelden getoond van het gebedsmatje van de moslims. De Turkse kieswet verbiedt de verkiezingskandidaten religieuze symbolen te gebruiken in hun televisieboodschappen.

Erdogan (60), die de regering leidt sinds 2003, ligt ruim op kop in de peilingen en zal de presidentsverkiezingen wellicht al in de eerste ronde op 10 augustus winnen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners