Rechtszaak groepsverkrachting India van start

03/01/13 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

De vijf verdachten van de brutale groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase studente worden wellicht aangeklaagd voor moord. Het meisje overleed aan haar verwondingen. De verdachten riskeren de doodstraf.

Rechtszaak groepsverkrachting India van start

© Reuters

De vijf verdachten van de barbaarse groepsverkrachting in India verschijnen voor het eerst voor de rechter. Ze zullen worden aangeklaagd voor ontvoering, groepsverkrachting en moord. De verdachten, die de doodstraf riskeren, zullen om veiligheidsredenen niet aanwezig zijn tijdens de rechtszaak.

Het parket van Saket heeft ook besloten om de verdachten niet te laten bijstaan door een advocaat. Bovendien wilde geen enkele advocaat de vijf verdedigen. "Het zou immoreel zijn om verkrachters te verdedigen", luidt het.

De vijf verdachten zijn tussen 19 en 35 jaar oud en wonen bijna allemaal in de sloppenwijken van de Indiase hoofdstad New Delhi.

Minderjarig

Omdat de zesde verdachte waarschijnlijk minderjarig is, heeft de politie een beenmergonderzoek ingesteld om zijn leeftijd te bevestigen. Volgens de Indiase wet kan een minderjarige niet terechtstaan voor moord. Hij zal voor de jeugdrechter worden gebracht.

Het politiedossier dat aan de rechtbank van Saket werd overgemaakt is volgens media vernietigend en telt maar liefst duizend pagina's, waaronder een getuigenis van de verkrachte vrouw zelf voor ze stierf. De jonge vrouw zou tijdens de verkrachting drie van haar aanvallers hebben gebeten in een poging om te ontsnappen. Die verwondingen zullen, samen met het aangetroffen bloed, sperma en haartjes en de verklaring van de vriend van het slachtoffer dienen als bewijs tegen de beschuldigden.

Overrijden

De verkrachting van de studente fysiotherapie op 16 december duurde bijna een uur en zowel zij als haar vriend werden geslagen met ijzeren staven waarna ze beiden uit de rijdende bus werden gegooid. Toen de vriend van het meisje zag dat de buschauffeur aanstalten maakte om haar te overrijden, kon hij haar nog net op tijd wegtrekken,

De studente overleed vorige week in een ziekenhuis in Singapore waar ze naartoe werd gebracht voor een dringende behandeling.

De zaak zorgt voor heel wat beroering in India en roept vragen op over de lakse behandeling van seksuele misdaden door de politie.
De Indiase overheid hoopt met een snel proces de gemoederen wat te bedaren.

Chemische castratie
Duizenden Indiërs houden sinds enkele weken in heel het land optochten met kaarsen om hun verdriet te uiten en een betere bescherming te vragen voor vrouwen. Ook willen ze de doodstraf voor verkrachting. De huidige maximumstraf is levenslang.

Demonstranten en politici eisten een speciale bijeenkomst van het parlement om nieuwe wetten te stemmen die verkrachters zwaarder bestraffen, waaronder mogelijk chemische castratie, en om snelrechtbanken op te zetten om verkrachtingszaken binnen de 90 dagen te behandelen.

Vrouwen in India moeten dagelijks ongewenste seksuele intimiteiten ondergaan, van naroepen op straat tot handtastelijkheden op het openbaar vervoer. Elke 21 minuten wordt er in India een vrouw verkracht, zo blijkt uit cijfers van de overheid. In de hoofdstad New Delhi is dat om de 14 uur. Volgens activisten worden heel veel verkrachtingen niet eens gemeld. (TE)

Lees meer over:

Onze partners