Rechtse gewapende militie op pad in Ferguson

12/08/15 om 02:08 - Bijgewerkt om 02:17

De Oath Keepers, een rechtse militie, is sinds maandag in Ferguson aanwezig, officieel om de orde te helpen handhaven. De gewapende aanwezigheid irriteert de leiding van de politie en de manifestanten.

Rechtse gewapende militie op pad in Ferguson

Leden van de Oath Keepers paraderen door Ferguson © REUTERS

De Oath Keepers kwamen volgens een woordvoerder naar Ferguson nadat een journalist van een bevriende website, Infowars.com, zou zijn belaagd toen hij probeerde te berichten over plunderingen. Ze begeleiden en beschermen nu twee journalisten van Infowars-Com, bekend van samenzweringstheorieën. Volgens een lid wil de groep "de orde helpen handhaven".

De politiecommissaris van St. Louis noemde de aanwezigheid van de Oath Keepers "niet helpend". En de zwarte manifestanten, die zelf "beschoten worden als we bewapend zijn", zagen met lede ogen hoe de blanke militie volkomen legaal met wapens kon paraderen. Het zichtbaar dragen van vergunde wapens is toegestaan in de staat Missouri. Volgens zwarte manifestanten was de verhouding tussen de militieleden en sommige agenten opperbest. De militie zorgde voor verhoogde spanning, maar tot incidenten is het niet gekomen.

'De grondwet verdedigen'

De Oath Keepers zijn mensen die doorgaans een connectie hebben of hadden met ordehandhaving of met het leger, die wapens dragen en die volgens hun eigen website de eed zweren om de grondwet te verdedigen tegen "alle vijanden, buitenlands en binnenlands".

Het Southern Poverty Law Center, een organisatie die extreemrechtse en racistische groepen bestudeert, noemt de Oath Keepers "fel antiregering en militaristisch".

De Oath Keepers beweren dat ze de afgelopen maanden nog in Ferguson hebben gewerkt.

Ziekenhuis

De militie is opgedoken nadat zondagnacht de herdenking van de dood van Michael Brown was ontsierd door schietpartijen. Een 18-jarige jongeman, van wie de politie intussen videobeelden heeft verspreid, waarop te zien is dat hij een wapen draagt, werd door de politie neergeschoten. Hij bevindt zich nog altijd in kritieke toestand. Hij is in beschuldiging gesteld.

Lees meer over:

Onze partners