‘Rechtse, eurosceptische kiezer is wantrouwig en somber’

Filip Dewinter (Vlaams Belang) © BELGA
Simon Demeulemeester

Rechtse, eurosceptische partijen trekken vooral kiezers die geen enkel vertrouwen hebben in de gevestigde politiek en relatief somber zijn over hun eigen toekomst. Immigratie, misdaad en veiligheid zijn hun thema’s, mensenrechten, het milieu en cultuur niet.

Rechtse, eurosceptische partijen trekken vooral kiezers die geen enkel vertrouwen hebben in de gevestigde politiek en relatief somber zijn over hun eigen toekomst. Dat besluit onderzoeksbureau Motivaction uit een internetenquête onder bijna 11.000 inwoners van België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Italië.

‘De eurosceptische stemmers maken zich veel meer zorgen over normen en waarden dan de gemiddelde kiezer’, zegt directeur Martijn Lampert van Motivaction in de Nederlandse regionale kranten van ‘de Persdienst’.

Het bureau vergeleek kiezers van Vlaams Belang, de Nederlandse PVV, de Britse UKIP, het Franse Front National en de Italiaanse Lega Nord met de ‘gemiddelde burger’. De eurosceptische kiezer voelt zich dikwijls verlaten en verraden door de maatschappij, constateert Motivaction: 86 procent heeft geen vertrouwen in hun regering. Van de gemiddelde kiezers deelt 65 procent die mening. Driekwart van de eurosceptische kiezers geeft aan dat traditionele waarden en normen wat hen betreft te weinig aandacht krijgen. Gemiddeld vindt 57 procent dat.

Immigratie, veiligheid en misdaad

Geert Wilders
Geert Wilders© ImageGlobe

Immigratie, misdaad en veiligheid zijn voor de eurosceptische kiezers de belangrijkste thema’s. Met onderwerpen als mensenrechten, het milieu en cultuur heeft deze groep juist heel weinig op. Volgens Motivaction spreken politici als Geert Wilders (Partij van de Vrijheid) en Marine Le Pen (Front National) veelal oudere mannen aan. Zij voelen zich vaker slachtoffer van de economische crisis en hebben meer moeite met verandering dan gemiddeld: 56 procent vindt dat ‘alles te vaak en te snel verandert’. Gemiddeld is 47 procent het met die stelling eens.

Marine Le Pen
Marine Le Pen© Reuters

‘Toekomst heeft niets in petto’

Over hun eigen mogelijkheden zijn de kiezers die op eurosceptische partijen stemmen vrij somber: 40 procent denkt weleens ‘dat de toekomst niets voor ze in petto heeft’. Gemiddeld denkt 32 procent dat.

Eurosceptische fractie in de maak?

Eurosceptische partijen hopen zich na de Europese verkiezingen te verenigen in een fractie in het Europees parlement. Het Vlaams Belang, de PVV, het FN, Lega Nord en de FPÖ kwamen daartoe al eens samen voor een congres in Turijn. UKIP, de partij van de Brit Nigel Farageheeft het ook absoluut niet voor de EU, maar ziet ‘als absoluut anti-racistische en libertaire partij’ niets in een alliantie met partijen als FN en de PVV.

De eurosceptische partijen willen bevoegdheden terughalen van de ‘Sovjet Europese Unie’ naar het nationale niveau. Le Pen en Wilders willen ook af van de euro, en terug naar de Franse Frank en de Nederlandse Gulden. VB-voorzitter Gerolf Annemansis dan weer voorstander van de zogenaamde ‘neuro’: een munt die het onafhankelijke Vlaanderen zou delen met landen als Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk.

Lees ook de opinie ‘De eurosceptische partijen zullen hoge ogen gooien, maar de EU niet verlammen’http://www.knack.be/nieuws/wereld/de-eurosceptische-partijen-zullen-hoge-ogen-gooien-maar-de-eu-niet-verlammen/article-opinion-137213.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content