Rechter in tranen op proces Breivik

07/05/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Ook de rechters op het proces tegen de massamoordenaar Anders Behring Breivik laten de gruwelijke details over het bloedbad met 69 slachtoffers op het eiland Utoya niet onberoerd.

Rechter in tranen op proces Breivik

© Reuters

De voorzitster van de rechtbank Wenche Elisabeth Arntzen moest volgens de Noorse media in de rechtszaal herhaaldelijk haar tranen drogen, toen advocaten herinneringen aan de slachtoffers voorlazen, waarvan de jongste een vijftienjarig meisje was.

De extreemrechtse dader aanhoorde het relaas onbewogen en verklaarde dat hij zich nog weinig bijzonderheden herinnerde van de moord op twaalf jongeren in het café op het eiland. Zijn doel was daar "zoveel mogelijk mensen te executeren", zei de 33-jarige moordenaar volgens de krant VG uit de rechtszaal.

Noodzakelijke strijd
Breivik had op 22 juli vorig jaar eerst in de hoofdstad Oslo een bomauto laten ontploffen, waarbij acht mensen omkwamen. Die aanslag en het daaropvolgende bloedbad onder sociaaldemocratische jongeren tijdens een vakantiekamp op het fjordeneiland Utoya omschreef hij als "noodzakelijk" in de strijd tegen de immigratie uit de islamwereld en tegen de voorstanders van een multiculturele samenleving.

Belangrijkste kwestie op het proces in Oslo, dat nog tot 22 juni loopt, is de toerekeningsvatbaarheid van de dader, die wel bekentenissen heeft afgelegd, maar geen gram berouw toont. (Belga/TE)

Onze partners