Rechter die olieboren opnieuw toeliet heeft aandelen in olie-industrie

© Reuters

De rechter die het moratorium op offshore-olieboringen van president Barack Obama nietig verklaarde, had belangen in Transocean, dat het boorplatform Deepwater Horizon leasede aan BP. Dat staat te lezen in een financieel rapport van 2008.

Dinsdag werd het moratorium van president Obama teniet gedaan door rechter Martin Feldman in New Orleans, omdat het ’te uitgebreid’ en ‘niet genoeg gemotiveerd was. Obama had eind mei beslist om nieuwe en al goedgekeurde boorplannen dieper dan 150 meter 6 maanden in, onder andere, de Golf van Mexico stop te laten zetten. Tegen dan zou een speciale commissie de oorzaken voor het zinken van het BP-boorplatform ‘Deepwater Horizon’ onderzocht hebben, en daaruit conclusies getrokken hebben. Oliebedrijven hadden daarop geklaagd over het feit dat ze door het moratorium te veel verliezen zouden lijden.

Nu blijkt dat de betrokken rechter aandelen had in de olie-industrie. Volgens de Financial Times publiceerde de monitorgroep Judicial Watch het financieel rapport van 2008 van Feldman op zijn website. Uit dat rapport blijkt dat de rechter belangen had in meerdere bedrijven die betrokken zijn in de sector van offshore-boringen, waaronder dus Transocean. Geen enkel bedrijf was evenwel betrokken partij in de rechtszaak tegen het moratorium.

De Amerikaanse regering blijft echter vasthouden aan een verbod op diepzeeboringen. Enkele uren na de nietigverklaring door de rechter, kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Washington een nieuw moratorium aan. Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zal binnen enkele dagen de redenen voor een nieuw verbod uitvoeriger uiteenzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content