Rechter blokkeert opnieuw decreet van Trump: ‘Geschenk voor criminele bendes’

Donald Trump © Belga

Een federale rechter in San Francisco heeft het decreet van president Donald Trump geblokkeerd dat federale middelen afneemt van de zogenaamde ‘sanctuary cities’. Dat zijn steden die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten. Het gaat al om het derde decreet van Trump dat door een federale rechter werd tegengehouden.

Rechter William H. Orrick besliste dinsdag in het voordeel van San Francisco en Santa Clara in Californië, die gevraagd hadden om de maatregel tijdelijk te blokkeren zolang hun dossier door de rechtbank wordt behandeld.

Volgens Orrick zullen de klagers waarschijnlijk gelijk krijgen rond hun klacht dat Trump met het decreet zijn bevoegdheid overschrijdt, en dat een toepassing van het decreet het publieke belang zou schaden. “Federale financiering die geen zinvolle link heeft met de immigratiehandhaving kan niet in gevaar komen enkel omdat een autoriteit een strategie rond die handhaving kiest waarmee de president niet akkoord gaat”, aldus Orrick volgens persagentschap Reuters.

Trump ondertekende het decreet in januari, samen met het decreet over de muur aan de grens met Mexico, in een poging om de illegale immigratie een halt toe te roepen. Volgens Trumps regering brengen de lokale autoriteiten de veiligheid in gevaar als ze weigeren om veroordeelde illegalen over te dragen om hen te deporteren, terwijl de tegenstanders van het decreet vinden dat de president zo het vertrouwen van de lokale gemeenschappen in de politie ondermijnt.

‘Steden hebben bloed aan hun handen’

Er volgde ook nu een harde reactie van het Witte Huis op de beslissing. ‘Het arrest van vandaag ondermijnt het geloof in onze legaal systeem en doet ernstige vragen rijzen bij het ‘shoppen’ van het circuit’, klinkt het in een mededeling. Zo impliceert het dat de rechter van het hof van beroep vooringenomen was. ‘Maar we hebben er vertrouwen in dat we uiteindelijk zullen zegevieren voor het Hooggerechtshof, net zoals we zullen zegevieren in onze wettelijke inspanningen om de immigratiebeperkingen op te leggen om terroristen buiten de Verenigde Staten te houden.’

‘San Francisco en dergelijke steden zetten het welzijn van criminele aliens voor de veiligheid van onze burgers. De functionarissen die dit beleid hebben toegelaten, hebben het bloed van dode Amerikanen aan hun handen’, aldus nog de mededeling. ‘Dit onterechte arrest van de rechter van San Francisco is een geschenk voor de criminele bendes en kartels in ons land. Ze moedigen de ergste vormen van mensenhandel en sekshandel aan en brengen duizenden onschuldige levens in gevaar.’

Stafchef van het Witte Huis Reince Priebus verklaarde eerder ook al aan CNN dat ‘het negende circuit (het gaat over een van de dertien hoven van beroep in de Verenigde Staten, nvdr.) gek aan het worden is’ en stelde dat het absurd is dat een administratie geen ‘redelijke beperking kan opleggen over hoe haar geld wordt besteed’.

In de VS zijn er meer dan 400 ‘sanctuary cities‘, waaronder San Francisco, New York, Chicago en Los Angeles. In die steden vraagt de politie niet naar de status van het immigratieproces van gearresteerden, en de autoriteiten dragen geen immigranten over aan de federale autoriteiten.

Het gaat al om het derde decreet van Trump dat door een federale rechter wordt tegengehouden, nadat eerder zijn inreisverbod en de herziene versie van dat verbod werden geblokkeerd. De administratie van Trump ging tegen die twee beslissingen in beroep. Over de meest recente blokkering hebben het Witte Huis of het ministerie van Justitie nog geen commentaar geleverd, aldus Reuters.

Partner Content