Rechter beslist tot vrijlating van Turkse journalist van Cumhuriyet - vier blijven aangehouden

26/09/17 om 01:11 - Bijgewerkt om 01:11

Bron: Belga

Een rechtbank in Istanboel heeft maandag tot de vrijlating van de Turkse journalist Kadri Gursel bevolen. Vier andere journalisten die aangeklaagd zijn in de rechtszaak tegen 17 medewerkers van oppositiekrant Cumhuriyet blijven in hechtenis.

Rechter beslist tot vrijlating van Turkse journalist van Cumhuriyet - vier blijven aangehouden

Protest aan de rechtbank waar over het lot van de journalisten werd beslist © AFP

De rechter besliste om een van de meest gerespecteerde Turkse journalisten vrij te laten na elf maanden gevangenschap, hoewel Kadri Gursel op 31 oktober opnieuw voor de rechter zal moeten verschijnen waar hij terechtstaat voor 'terroristische activiteiten'.

Blijven wel aangehouden: de baas van de krant, Akin Atalay, en de hoofdredacteur Murat Sabuncu, die zoals Gursul 330 dagen vastzitten, naast onderzoeksjournalist Ahmet Sik, die 269 dagen in hechtenis zit, en boekhouder Yusuf Emre Iper, die al 173 dagen in gevangenschap heeft doorgebracht.

Ze worden beschuldigd van steun aan 'drie terroristische organisaties', de Koerdische PKK, de extreemlinkse DHKP-C en de beweging van Fethullah Gülen.

Volgens de site P24 worden 170 journalisten vastgehouden in Turkije. Turkije staat volgens de site inzake persvrijheid op plaats 155 van een lijst met 180 landen.

Onze partners