Recep Tayyip Erdogan wordt president Turkije

10/08/14 om 17:39 - Bijgewerkt op 11/08/14 om 10:49

De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, mag zich al na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Turkije de eerste door het volk verkozen president noemen. Hij haalde de absolute meerderheid met 51,96 procent an de stemmen.

Recep Tayyip Erdogan wordt president Turkije

© reuters

De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, heeft de presidentsverkiezingen in Turkije met een absolute meerderheid gewonnen.

Met 51,96 procent van de stemmen maakte hij een tweede ronde meteen overbodig. Zijn overwinning bleek al na telling van 40 procent van de stemmen.

De kandidaat van de oppositie, Ekmelettin Ihsanoglu, haalde 38,33 procent van de stemmen. Selahhatin Demirtas, vertegenwoordiger van de Koerdische minderheid, haalde slechts 9,71 procent.

Erdogan, 60 jaar oud, is al aan de macht sinds 2003. Het boegbeeld van de regeringspartij AKP was torenhoog favoriet bij de eerste presidentsverkiezingen in Turkije waarbij het volk mocht stemmen, niet het parlement.

Critici van de conservatief-islamitische premier vrezen dat Erdogan als president zichzelf een reeks volmachten zal toekennen en nog een stap verder zal gaan in het 'islamiseren' van de - sinds Kemal Atatürk - lekenstaat Turkije. Een van Erdogans aangekondigde doelstellingen was het uitwerken van een nieuwe grondwet. (Belga/WB)

Onze partners