Rebelo de Sousa wint al in eerste ronde Portugese presidentsverkiezing

25/01/16 om 03:00 - Bijgewerkt om 07:35

Marcelo Rebelo de Sousa wordt de nieuwe president van Portugal. Hij werd al in de eerste ronde van de stembusgang verkozen met 52 procent van de stemmen.

Rebelo de Sousa wint al in eerste ronde Portugese presidentsverkiezing

Marcelo Rebelo de Sousa © Belga Image

Marcelo Rebelo de Sousa wordt president van een land dat verdeeld is sinds de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar. 'We zetten een punt achter een lang verkiezingsproces dat de maatschappij heeft verdeeld. Het is nu tijd voor pacificatie in Portugal, op economisch, sociaal en politiek vlak', zei hij na zijn verkiezingsoverwinning, tegen zijn aanhangers op de universiteit van Lissabon. 'Ik wil de nationale eenheid herstellen. Een land zoals het onze, dat komt uit een diepe economische en sociale crisis, mag zich niet de luxe veroorloven om zijn energie te verliezen', zei hij. 'Er zijn geen verliezers in deze presidentsverkiezing, we vormen allemaal samen één vaderland.'

De 67-jarige professor in de rechten en bekende tv-presentator werd verkozen met 52 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, de onafhankelijke Antonio Sampaio da Novoa, haalde 22,89 procent, Marisa Matias, de kandidaat voor links, 10,13 procent. Oud-minister Maria de Belem Roseira moest genoegen nemen met 4,24 procent en de communist Edgar Silva met 3,95 procent.

Rebelo de Sousa riep zondag nog op tot 'politieke convergentie' en is vastberaden om 'een vrije en onafhankelijke president te zijn, wiens enige engagement is om alle Portugezen te dienen.'

Na de parlementsverkiezingen in oktober vorig jaar bleef de conservatieve partij van Passos Coelho de grootste, maar ze verloor wel de absolute meerderheid in het parlement. Er werd een rechtse minderheidsregering gevormd, maar die struikelde snel, waarna de PS van Antonio Costa de touwtjes in handen kreeg. Deze partij regeert met de gedoogsteun van andere linkse partijen, maar blijft hierdoor erg kwetsbaar. (Belga)

Onze partners