'Rebellenpremier' Borodaj: 'Wij hebben de zwarte dozen'

20/07/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 16:52

Aleksander Borodaj, de zelfverklaarde premier van de pro-Russische rebellen in Donetsk, heeft bekendgemaakt dat ze wellicht de zwarte dozen van rampvlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben gevonden.

'Rebellenpremier' Borodaj: 'Wij hebben de zwarte dozen'

Aleksander Borodaj © Belga Image

Dat meldt persagentschap Reuters.

'We hebben voorwerpen gevonden, we gaan ervanuit dat het de zwarte dozen zijn. Ze zijn naar Donetsk gebracht en zijn onder onze controle', zei Borodaj op een persconferentie.

De Oekraïense autoriteiten hebben al bevestigd dat zij de dozen niet hebben en dat ze dus wellicht in handen van de separatisten zijn.

Eerder waren beelden opgedoken van twee dagen geleden waarop te zien is dat iemand de zwarte dozen, die zoals altijd rood zien, van de plaats van de ramp wegdroeg.

Vanaf 0:10

Uitsluiten

Elk vliegtuig heeft twee zwarte dozen. De datarecorder slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, cockpitvoicerecorder neemt de gesprekken in de cockpit op.

Als het vliegtuig van Malaysia Airlines inderdaad uit de lucht is geschoten, zoals wordt vermoed, is dat niet af te lezen op de zwarte dozen. Maar onderzoekers zouden met de gegevens wel andere oorzaken kunnen uitsluiten, zoals technische problemen.

Onze partners