Rebellenleider daagt Porosjenko uit tot duel der duellen

19/11/14 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Voor het aanhoudende conflict in Oekraïne werd nog steeds geen passende oplossing gevonden. Maar als diplomatie en oorlog falen, weet de leider van het Oost-Oekraïense Loehansk wel wat: een duel met president Petro Porosjenko om er eens en voor altijd een punt achter te zetten.

Rebellenleider daagt Porosjenko uit tot duel der duellen

Petro Porosjenko © Reuters

Igor Plotnitski, de leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk in het opstandige oosten van Oekraïne, heeft president Petro Porosjenko uitgedaagd tot een duel, zoals de "oude Slavische leiders en glorieuze Kazachse aanvoerders". Dat zou vrede moeten brengen in het door conflict verscheurde land. Wie wint, mag namelijk de tegenpartij voorwaarden opleggen.

'Leven van duizenden mensen sparen'

"Iedere partij heeft het recht om tien getuigen en tien mediavertegenwoordigers mee te brengen. Ik ben er niet tegen om het duel live op televisie uit te zenden. Ik laat u de plaats en de wapens kiezen", zo schreef Igor Plotnitski in een brief aan Porosjenko.

"Welk nut heeft het mensen op te hitsen tot haat, te doden en de economie en de steden te vernietigen", klinkt het. "Het zou beter zijn om te eindigen in een eerlijk duel en zo het leven van duizenden mensen te sparen", gaat de vijftigjarige ex-militair voort.

Op Twitter reageerde de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken dat Plotnitski maar "één duel waard is: met de Oekraïense justitie". Plotnitski wordt er door Kiev van beschuldigd de Oekraïense gevechtspiloot Nadia Savtsjenko aan Rusland te hebben overgedragen. Die piloot is naar verluidt gevangengenomen door de rebellen tijdens gevechten. Moskou beschuldigt haar ervan deel te hebben genomen aan een operatie waarbij twee Russische journalisten in het oosten van Oekraïne in juni om het leven kwamen.

'Debat in het Engels'

Met het voorstel van Plotnitski wordt duchtig de draak gestoken op de sociale netwerken in Oekraïne. Als wapens worden zo "schaakstukken of een debat in het Engels" voorgesteld. (Belga/WB)

Onze partners