Rebellengroep Zuid-Soedan laat 3.000 kindsoldaten vrij

27/01/15 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

De rebellengroep Democratische Leger van Zuid-Soedan heeft beloofd de komende maanden zo'n 3.000 kindsoldaten vrij te laten. De eerste 280 kinderen legden hun wapens en uniformen al officieel neer tijdens een ceremonie in Gumuruk.

Rebellengroep Zuid-Soedan laat 3.000 kindsoldaten vrij

© Reuters

Een gewapende groepering in Zuid-Soedan heeft beloofd om in de loop van de komende maanden ongeveer 3.000 kindsoldaten vrij te laten. Het gaat om een van de grootste demobilisaties van kinderen ooit volgens Unicef, dat betrokken is bij de bevrijdingsoperatie.

De eerste groep van 280 kinderen werd vrijgelaten in het dorp Gumuruk, in de staat Jonglei, in het oosten van Zuid-Soedan. Tijdens een ceremonie onder toezicht van de Nationale Commissie voor Ontwapening, Demobilisatie en Re-integratie legden de kinderen hun wapens en uniformen officieel neer.

Meer dan miljoen mensen op de vlucht

Het gaat om kinderen van elf tot zeventien jaar die gerekruteerd werden door het Democratische leger van Zuid-Soedan (SSDA), een rebellengroep die geleid wordt door David Yau Yau. Sommige van de kinderen hebben vier jaar lang gevochten. "Deze kinderen werden gedwongen om dingen te doen en zien die geen enkel kind ooit zou moeten meemaken", zei Jonathan Veitch, Unicef-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan.

De komende maanden worden geleidelijk aan nog meer kinderen vrijgelaten. Unicef zegt alles in het werk te stellen om die kinderen te herenigen met hun families. Dat wordt evenwel geen eenvoudige opdracht omdat het geweld in het land meer dan een miljoen mensen op de vlucht heeft gedreven. Unicef vraagt een bijkomende steun van 8,8 miljoen euro om de kosten voor de vrijlating en re-integratie van alle kinderen te dekken. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners