Rebellen publiceren video executie IS-militanten: 'Hebben soennitische gemeenschap verraden'

01/07/15 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

De rebellenbeweging 'Leger van de islam' heeft een video gepubliceerd waarin achttien militanten van Islamitische Staat (IS) worden geëxecuteerd. De productie imiteert in vele aspecten de video's van IS zelf. Het gaat om een wraakactie omdat IS 'de soennitische gemeenschap verraden heeft'.

Rebellen publiceren video executie IS-militanten: 'Hebben soennitische gemeenschap verraden'

Vrouwen in Damascus, Syrië. © Reuters

Een rebellenbeweging actief rond het Syrische Damascus heeft achttien vermoedelijke leden van Islamitische Staat (IS) geëxecuteerd. De executie werd in beeld gebracht op eenzelfde manier als dat de terreurbeweging IS dat zelf deed bij voorgaande moorden.

Oranje overalls

De video duurt een twintigtal minuten en toont militanten van Jaich al-islam (Arabisch voor Leger van de islam) gekleed in oranje overalls: de kleding waarin IS zijn gevangenen hulde vooraleer hen om te brengen. De gevangenen in de video zijn in het zwart gekleed en hebben de handen en voeten vastgebonden met metalen boeien.

De opname imiteert in vele aspecten de producties van IS: zo wordt gebruikgemaakt van dezelfde geluids- en visuele effecten.

Wraak

In de video verklaart het Leger van de islam dat de executies een wraakactie zijn voor de onthoofding van minstens drie leden door IS tijdens een gevecht in de provincie Damascus afgelopen februari.

Jaich al-islam beschuldigt de jihadisten ervan 'een bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad' te zijn, de soennitische gemeenschap te verraden en zich te scharen achter sjiieten en 'Nousseiri', een term die wijst op de alawieten waartoe de Syrische president Assad behoort.

Kogel

De video toont ook lange 'bekentenissen' van IS-militanten die zeggen nooit tegen het regeringsleger gestreden te hebben. Het laatste deel van de video toont hoe de achttien gevangenen op hun knieën de kogel door het hoofd krijgen. (Belga/WB)

Onze partners