‘Rebellen gestart met terugtrekking uit Douma’

Syrische regeringstroepen avanceren op de stad Douma, in het rebellengebied Oost-Ghouta dichtbij Damascus, 8 april 2018 © AFP

In Douma, in de regio Oost-Ghouta, zijn rebellen en burgers zondagavond gestart met de evacuatie van de stad. Dat zegt de in Groot-Brittannië gevestigde ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Eerder op zondag hadden de Syrische regering en de rebellen daarover een akkoord bereikt.

Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta die nog gecontroleerd wordt door rebellen, meer bepaald de militie Jaish al-Islam. Het akkoord dat zondag volgens het Syrische regime gesloten werd, zou voorzien dat alle strijders van die militie en hun families zich veilig uit de stad kunnen terugtrekken.

In ruil daarvoor zal de groep al zijn gevangenen vrijlaten, meldde het door de staat gecontroleerde persbureau Sana.

De rebellen en burgers zouden de komende 48 uur worden overgebracht naar Jarablus, een Noord-Syrische stad die onder de controle van de oppositie valt.

Het Syrische regime en Jaish al-Islam hadden op 1 april al eens een akkoord gesloten over de terugtrekking van strijders en hun familieleden.

Er werden zeker 1.200 rebellen en burgers met bussen weggevoerd, maar wegens meningsverschillen werden de ontruimingen donderdag stopgezet. Daarop hadden het Russische en het Syrische leger een nieuw offensief op Douma gestart.

Partner Content