Rebellen en Assad-regime bereiken akkoord over veilig vertrek uit Oost-Aleppo

Verwoesting in Aleppo © Belga

Onder leiding van Rusland en Turkije zijn de rebellen in Aleppo en de troepen van Assad tot een akkoord gekomen: zowel burgers als rebellen krijgen een veilige uittocht uit de zwaar belegerde stad.

Het akkoord zou in de komende uren ingaan, aldus een verantwoordelijke van een invloedrijke rebellengroep.

Unicef riep eerder vandaag ook al alle partijen in het Syrische conflict op om de veilige en onmiddellijke evacuatie van alle kinderen uit de stad Aleppo toe te staan. ‘Kinderen die niet-begeleid zijn of gescheiden zijn van hun familie, hebben het recht door een neutrale humanitaire organisatie te worden geregistreerd en te worden herenigd met hun familie, waar ze zich ook bevinden’, zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van de VN-kinderorganisatie in het Midden-Oosten.

De regeringstroepen van president Bashar al-Assad hebben het oosten van Aleppo bijna volledig onder controle. Nog slechts enkele wijken zijn in handen van de rebellen. Het regimeleger en zijn Russische bondgenoot blijven de stad intussen bestoken met luchtbombardementen. Volgens de Verenigde Naties trekt het leger in het oosten van Aleppo van deur tot deur om achtergebleven inwoners om te brengen. Zeker 82 burgers in vier wijken zouden zo om het leven zijn gebracht, onder hen ook vrouwen en kinderen.

Unicef verwijst naar alarmerende berichten van een arts die zich in de stad bevindt. Volgens die arts zitten heel wat kinderen die niet-begeleid of gescheiden zijn van hun familie, mogelijks meer dan honderd, vast in een gebouw in Oost-Aleppo dat hevig gebombardeerd wordt. De VN-kinderorganisatie toont zich diep bezorgd over de berichten over buitengerechtelijke executies van onder meer kinderen en herinnert alle partijen aan hun verantwoordelijkheden onder het internationaal recht.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content