Reacties troonsafstand Beatrix: 'De perfecte manager van Nederland'

28/01/13 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

Ondermeer premier Elio Di Rupo 'bedankt koningin Beatrix voor de warme en intense banden' tussen beide landen. Koning Albert betuigt telefonisch sympathie.

Reacties troonsafstand Beatrix: 'De perfecte manager van Nederland'

© Image Globe

Koning Albert betuigt telefonisch sympathie Het Paleis publiceert geen officieel communiqué over de troonsafstand van de de Nederlandse vorstin, maar koning Albert zal wel een privételefoontje doen naar koningin Beatrix om haar zijn sympathie te betuigen en haar opvolger geluk te

wensen. Dat vernam Belga bij de woordvoerder van het Paleis. De woordvoerder onderstreept dat het niet om een officiële reactie van het Paleis gaat, maar gewoon een vriendschappelijk gebaar in de privésfeer, "gezien de goede verstandhouding tussen beide vorstenhuizen". Koning Albert zal een telefoontje plegen om de koningin persoonlijk zijn sympathie over te brengen en haar opvolger, prins Willem-Alexander en zijn gemalin prinses Maxima, te feliciteren met hun aanstaande koningschap.

Premier Di Rupo brengt hulde in naam federale regering

Premier Elio Di Rupo brengt hulde aan de Nederlandse koningin Beatrix, die haar aftreden op 30 april heeft aangekondigd. Di Rupo bedankt Beatrix voor "de intense en warme banden die onze beide landen onder haar bewind onderhielden" en wenst haar opvolger prins Willem-Alexander en zijn echtgenote prinses Maxima alle succes toe bij "de belangrijke opdracht die hen wacht" als de nieuwe koning en koningin.

"De Nederlandse koningin heeft haar land steeds met waardigheid, intelligentie en veel empathie vertegenwoordigd en heeft zo een bijzondere plaats veroverd in het hart van miljoenen Nederlanders", vindt de premier. Hij feliciteert Willem-Alexander met zijn nakende troonsbestijging en wenst hem en Maxima alle succes toe.

Kris Peeters: 'Een echte klasse-koningin'

Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters brengt hulde aan de Nederlandse koningin Beatrix. Hij doet dat in naam van de voltallige Vlaamse regering. Beatrix "was een echte klasse-koningin", zegt Peeters.

Beatrix geniet bij de Vlaamse regering "respect en bewondering", aldus Peeters. Hij dankt haar voor "de immer warme verstandhouding tussen Vlaanderen en Nederland".
"Ze was een echte klasse-koningin, een grote en sterke vrouw, een opmerkelijke persoonlijkheid die in de afgelopen decennia Nederland mee heeft bepaald en gekleurd." Als persoon werd ze door iedereen zeer geapprecieerd, gaat Peeters verder, "ze legde een grote empathie aan de dag".

Peeters wenst Beatrix' opvolger prins Willem-Alexander en prinses Maxima "alle succes bij het vervullen van deze belangrijke verantwoordelijkheid".

Beatrix beheerst Twitter, ook wereldwijd

Toen Beatrix' troonsafstand nog een gerucht was, beheerste die wel al de wereldwijde 'trending topics'. Dat komt voor het overgrote deel door de vele duizenden tweets die
in Nederland worden verzonden. Als gekeken wordt naar de tien termen waarover in Nederland het meest wordt getweet, hebben die op een na (Friso) allemaal met de troonsafstand te maken. In die lijst staan onder meer #Beatrix, #abdicatie, #trixit en 'Om 19.00', het tijdstip waarop de toespraak van Beatrix werd uitgezonden.

Royaltywatcher Jan Van den Berghe: "De perfecte manager van Nederland'

De ideale president van Nederland, met het flair van een manager. Zo omschrijft de Vlaamse royaltywatcher Jan van den Berghe koningin Beatrix. "Ze reed een perfect parcours en was als koningin een vakvrouw. Nederlandse ministers zeiden wel eens dat ze het gevoel hadden dat een audiëntie bij haar een zwaar examen aan de universiteit was."

Lovende woorden dus voor de vrouw die bijna 33 jaar op de Nederlandse troon zat. "Het begon allemaal moeilijk met die relletjes van krakers en provo's bij haar troonsbestijging, maar Beatrix won al gauw de harten van de Nederlanders", zegt Jan van den Berghe. "Ze vond dat de monarchie niet moest verkocht worden als sinaasappeltjes, en ze nam een wat koelere regeerstijl aan dan haar moeder."

Met Willem-Alexander die eind april de eerste koning van Nederland wordt in 213 jaar, na drie koniniginnen, zal er weer een stijlbreuk komen, verwacht van den Berghe. "Willem-Alexander zal de wat warmere stijl van zijn oma terug aannemen, denk ik, hij zal minder van het protocol moeten hebben dan zijn moeder, die toch een Pietje Precies,
of een Bietje Precies was."

Van den Berghe ziet in het duo Willem-Alexander en Maxima dezelfde mogelijkheden inzake populariteit en imagebuilding als in het duo Beatrix - Claus. "Een zegen was het wel voor Willem-Alexander dat hij toch nog enkele jaren heeft kunnen groeien in de luwte van Beatrix' koningschap, want hij had jaren geleden dezelfde handicap als prins
Filip in België: van Willem-Alexander zei de schrijver Jeroen Brouwers bijvoorbeeld ooit: "Hij heeft het intelligentiequotiënt van een krop sla." Dàt imago heeft hij denk ik, onder andere na zijn huwelijk met Maxima, achter zich kunnen laten".
Onze partners