Raul Castro herkozen als president van Cuba

25/02/13 om 00:29 - Bijgewerkt om 00:29

Raul Castro is zondag herverkozen als president van de staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van Cuba. Het wordt zijn laatste termijn aan het roer van de communistische eilandnatie.

Raul Castro herkozen als president van Cuba

© Reuters

Castro is herverkozen voor een nieuwe termijn van vijf jaar, zo maakte het nationale persbureau bekend. Raul, 82 jaar, liet eerder al verstaan dat het de bedoeling is om deze functie maximaal twee termijnen uit te oefenen.

De nieuwe nummer twee van het Cubaanse regio is Miguel Diaz-Canel, een 52-jarige ingenieur elektronica en voormalig minister van Hoger Onderwijs. Hij neemt de plaats in van de 82-jarige Jose Ramon Machado Ventura.

Fidel

Zondag vond in Havana de jaarlijkse openingszitting van het Volkscongres plaats. Daar werd Raul Castro herbenoemd en zijn ook vijf vicevoorzitters voor de staatsraad aangeduid, onder meer de 48-jarige nieuwkomer Mercedes Lopez Acea en oudgedienden Ramiro Valdes (80 jaar) en Gladys Bejerano (66 jaar). Het Volkscongres zelf wordt voortaan voorgezeten door Esteban Lazo.

Ook de 86-jarige historisch leider Fidel Castro liet zich zondag nog eens in het openbaar zien. Het was pas zijn tweede bezoek aan het Volkscongres sinds hij in 2006 ziek werd en de macht overliet aan zijn broer Raul. Beiden kregen een warm applaus van de ruim 600 volksvertegenwoordigers. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners