Ratko Mladic gearresteerd in Servië

© EPA

Mladic was een van de meest gezochte mannen ter wereld. Hij ging door het leven als Milorad Komadic en werd opgepakt na een anonieme tip.

De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, een van de meest mannen ter wereld, is opgepakt in Servië. Hij ging schuil onder de naam Milorad Komadic en werd gevat na een anonieme tip.
De Servische president Boris Tadic heeft de arrestatie van Mladic bevestigd op een persconferentie. Waar Mladic precies werd opgepakt, werd niet meegedeeld. Volgens de Servische media gebeurde dat donderdagochtend vroeg in de woning van een familielid in de noordelijke plaats Lazarevo.

Tadic zei ook dat de procedure om Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, lopende is.

Srebrenica
Mladic wordt door het Joegoslavië-Tribunaal gezocht wegens oorlogsmisdaden en genocide tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-95). Hij wordt voornamelijk beschuldigd van de moord op 7.000 tot 8.000 moslimmannen en -jongens in de door de Verenigde Naties beschermde enclave Srebrenica in 1995, de grootste slachtpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ook het jarenlang beleg van Sarajevo en de vele doden in de Bosnische hoofdstad Sarajevo worden Mladic aangewreven.

Tien jaar spoorloos
Nadat het Joegoslavië-Tribunaal Mladic in 1995 had beschuldigd, leefde de man vrij in Belgrado. Hij verdween na de arrestatie van de vroegere Joegoslavische president Slobodan Milosevic in 2001.

Toen de vroegere Bosnische politieke leider Radovan Karadzic in juli 2008 werd gearresteerd, steeg de speculatie dat dit ook zou gebeuren voor Mladic.

Voorwaarde
Niet toevallig valt de (aankondiging van en) arrestatie van Mladic samen met een bezoek van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie (EU), aan Belgrado.

De aanhouding van Mladic – en de nog steeds voortvluchtige Goran Hadzic – is een van de belangrijkste voorwaarden voor Servië om toe te mogen treden tot de EU. Servië vroeg eind 2009 het lidmaatschap aan, maar heeft nog niet de status van kandidaat-lidstaat. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content