Ratificatie New START-verdrag stap dichterbij

22/12/10 om 13:58 - Bijgewerkt om 13:58

De Amerikaanse Senaat besliste dinsdag om een punt te zetten achter de debatten en te stemmen over het ontwapeningsverdrag.

Ratificatie New START-verdrag stap dichterbij

© EPA

Het New START-verdrag, dat het kernwapenarsenaal van de Verenigde Staten en Rusland verder afbouwt, heeft een belangrijke procedurele horde genomen in de Amerikaanse Senaat. Die besliste dinsdag om een punt te zetten achter de debatten en te stemmen over de ratificatie van het verdrag. De uiteindelijke stemming kan woensdag of donderdag plaatselijke tijd plaatsvinden.

Kernkoppen

Het New START Treaty werd in april ondertekend door de presidenten Barack Obama en Dmitri Medvedev en vervangt het START-verdrag uit 1991, dat eind vorig jaar afliep.

Volgens het nieuwe ontwapeningsverdrag mogen beide wereldmachten voortaan elk 'slechts' 1.550 kernkoppen in hun arsenaal hebben - een derde van wat Moskou en Washington in 1991 nog hadden. Ook zullen ze elkaars stock kunnen controleren.

Tweederdemeerderheid

Om aangenomen te worden heeft het New START-verdrag een tweederdemeerderheid nodig in de Senaat. Dat betekent dat minstens negen Republikeinen zich achter de Democraten moeten scharen, wat volgens verschillende internationale media het geval is.

Als de Senaat het New START-verdrag ratificeert, dan is dat een belangrijke overwinning voor president Obama en de Democraten.

Lees meer over:

Onze partners